Deducere TVA achiziții cabinet stomatologic

Timp citire:

In sensul taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 141 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, sunt scutite de taxa prestarile de servicii efectuate in cadrul profesiunii lor de catre stomatologi si tehnicieni dentari, precum si livrarea de proteze dentare efectuata de stomatologi si de tehnicieni dentari.

In conformitate cu dispozitiile art. 145 alin. (2) din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 1441;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 – 5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Comunitatii sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Comunitatii, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 128 alin. (7) si la art. 129 alin. (7), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.

Conform art. 126 alin (9) lit. c) din Codul fiscal, operatiunile prevazute la art. 141 din Codul fiscal sunt considerate operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii.

Conform prevederilor art. 153 alin. (1) din Codul fiscal si ale pct. 66 alin. (1) din Normele metodologice, nu se poate opta pentru taxarea operatiunilor scutite de taxa prevazute de art. 141 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.

Prin urmare, societatea comerciala nu are dreptul sa deduca taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor intrucat realizeaza exclusiv operatiuni scutite de taxa pe valoarea adaugata fara drept de deducere.

Sursa:  Întrebări frecvente ANAF

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.