Angajatorii ce angajează absolvenți sau șomeri în vârstă de peste 45 de ani, pe perioadă nedeterminată, beneficiază de unele facilități în baza art.80 sau 85 din Legea 76/2002. Beneficiază de scutirea la plata contribuției de asigurări pentru șomaj pentru o perioadă de 12 luni, perioadă pentru care primesc, pentru fiecare astfel de persoană, o subvenție egală cu valoarea indicatorului social de referință, dacă se mențin raporturile de serviciu cel puțin 2 ani . Aceste facilități se obțin și se pun în aplicare în baza unei convenții încheiate între angajator și AJOFM.
Pe blogul de la SagaSoftware gasim solutia pentru completarea declaratiei 112 in cazul in care societatea beneficiaza de subventie la somaj.
Să pornim de la următorul exemplu, ilustrat cu imagini pentru că, uneori, o imagine face cât o mie de cuvinte:
O societate cu 3 salariați, are un angajat pentru care beneficiază de facilitățile de la art.80 din Legea 76/2002. Statul de plată arată ca în imaginea de mai jos:
După cum vedeți, fondul de salarii este 1400 lei, iar contribuția unității la fondul de șomaj este de 7 lei. Conform art.80 din Legea 76/2002, unitatea beneficiază de scutirea de la plata contribuției la șomaj pentru salariul aferent persoanei cu pricina precum și de o subvenție egală cu valoarea indicatorului social. Acesta are o valoare de 500 lei.
Lunar, unitatea va depune la AJOFM un tabel nominal cu persoanele pentru care s-a încheiat subvenție și pentru care unitatea beneficiază de facilități. Din acele tabele rezultă, după cum vom vedea și cuantumul scutirilor și a sumelor de primit de la șomaj. Un exemplu de tabel aveți în imaginea următoare:
Să vedem cum stăm acum:
Fond salarii – total societate = 1400 lei
Contribuția unității la fondul de șomaj = 7 lei = (1400 lei fond salarii x 0,5%). Aceasta este contribuția unității pentru întreg fondul de salarii.
Contribuția unității la fondul de șomaj, aferentă salariului realizat de persoana beneficiară a subvenției = 4 lei (700 lei – Salariul brut lunar al persoanei x 0,5%)
Totalul facilităților de care beneficiază unitatea = 4 lei scutire la fondul de șomaj + 500 lei subvenție = 504 lei
Cât va primi însă societatea, câți bani va încasa? Simplu. Din suma totală a facilităților se va scădea suma totală datorată de unitate pentru contribuția la fondul de șomaj. În exemplul nostru, suma ce va fi încasată efectiv de societate, de la șomaj, va fi: 504 lei – 7 lei = 497 lei. De ce? Pentru că societatea nu va mai vira efectiv banii în contul contribuției la șomaj.
Toate bune și frumoase, dar cum se va reflecta asta în D112 generată din SAGA? Dar în contabilitate?
În SAGA, pentru a genera corect D112, vom proceda astfel:
– validăm statul de salarii și apăsăm butonul “Declarația unică 112…”
– în ecranul din care generăm declarația, la secțiunea A – Creanțe fiscale, vom completa manual pe coloana deductibil, suma ce nu se va vira statului la contribuția pentru șomaj ca urmare a facilităților de care beneficiază firma în mod legal. În exemplul nostru suma datorată va fi integral deductibilă și vom completa ca în imaginea de mai jos
– acum vom selecta pagina “C4-C7 șomaj în care vom completa datele corespunzătoare scutirilor și subvenției
Acum putem genera D112 în format PDF și o vom putea depune la ANAF, fără probleme.
Atenție însă! Completând informațiile în ecranul de generare a D112 acestea vor rămâne salvate, dar dacă ieșiți și reintrați în ecranul respectiv veți primi mesajul următor:
În principiu, răspundeți cu NU. Cu Da, veți răspunde dacă, după ce ați completat datele inițiale, ați de-validat statul de salarii și ați operat modificări în acesta, modificări legate de timpul de lucru sau orice alt element ce duce la modificarea fondului de salarii, a sumelor datorate. În cazul în care răspunsul este DA, va trebui să refaceți pașii descriși anterior pentru generarea D112.
Cum se înregistrează în contabilitate și când?
Când: lunar, lună de lună, pe perioada celor 12 luni în care se primesc facilitățile, după ce validez statul de salarii.
Cum? Prin ecranul “Articole contabile” din meniul “Operații”, așa cum vedeți în imaginea alăturată:
urmând ca la încasarea efectivă a banilor să operați în jurnalul de bancă 5121=4451 cu suma efectiv încasată.
UPDATE 07.12.2015
Tinand cont de modificarea salariului minim pe economie, fondul de salarii este modificat. In exemplul ce urmeaza, avem 2 salariati care beneficiaza fiecare de subventie. Principiul de lucru este acelasi ca in exemplul de mai sus.
Tabelul pentru conventie s-a actualizat, modelul il consultati mai jos:
Iar modul de completare a D112 in SAGA pentru 2 salariati ce beneficiaza de subventie de 500 lei fiecare, este urmatorul: contributie somaj angajator 1050*2=2100*0.50%= 11 lei (cod 17 capitolul A):
Iar C4-C7 se completeaza in felul urmator:
Cei de la somaj vireaza in trezorerie suma de 989 lei = 500*2 – 11 (contributia angajatorului).
0 Comentarii