Cum ar putea fi impozitate PFA-urile din 1 ianuarie 2016?

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 5 April, 2015

Pe data de 25 martie 2015, a fost aprobat de Guvern, Codul Fiscal pentru anul 2016. Codul Fiscal in forma finala, aprobata il puteti consulta aici. Acest Cod Fiscal mai trebuie sa treaca de Parlament. Sa speram ca va suferi modificari in mai bine.

Ce prevederi avem referitor la PFA, II, IF si profesii libere?

1. Pe partea de contributii sociale

A. CAS – pensii

Contributia la pensii se va plati indiferent de venitul net realizat pe PFA si indiferent de situatia contribuabilului.  (In sensul ca nu conteaza daca esti angajat in alta parte si platesti pensie la contractul de munca, vei plati pensie si pentru PFA. Se plateste contributia la pensii si pentru PFA-urile care ies pe pierdere.)

Nivelul minim al contributiei nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut stabilit pe anul respectiv. Daca calculam la nivelul anului 2015, un PFA ar trebui sa plateasca lunar cel putin 222 de lei si maxim 3.176 lei.

B. CASS – sanatate

Incepand cu 2016, contribuatia la sanatate nu se va mai plati ca cota aplicata la venitul net, ci cota de 5.5% se va aplica la valoarea salariului minim brut pe tara, in prezent 975 de lei.

Contributia platita la sanatate nu va mai fi cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe venit.

2. Pe partea de impozite locale

PFA-urile care isi desfasoara activitatea la domiciliu si isi deduc pe PFA cota parte din cheltuielile de intretinere si utilitati, in baza contractului de comodat, de la 1 ianuarie 2016, vor avea doua posibilitati:

– sa nu mai deduca aceste cheltuieli si sa plateasca impozit mai mare, sau
– sa deduca in continuare acest tip de cheltuieli si sa plateasca un impozit mai mic, dar vor plati impozit pe locuinta mai mare la impozite si taxe locale.

In ziarul Capital.ro este facuta o analiza de specialistii in domeniu, acestia sustinand ca impozitarea efectiva la PFA va fi de 43,5%. Puteti sa analizati articolul aici.

Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *