Cum se completeaza Declaratia 200?

Timp citire:

Declaratia se completeaza pentru fiecare sursa de realizare a venitului, categorie de venit, prin completarea unei anexe pentru fiecare categorie de venit.

In Declaratia 200, pe partea de venit/castig net anual, in partea de jos a primei pagini din declaratie, avem mai multe rubrici: venit brut, cheltuieli deductibile, venit net si pierdere fiscala.

1. Venit brut – se inscrie suma veniturilor totale incasate in anul de raportare, atat din activitatea de baza cat si din activitati adiacente.

Va rog sa observati ca am subliniat incasate. In venitul brut nu intra facturile emise dar neincasate.

Am subliniat si incasate in anul de raportare. Daca aveti o incasare aferenta anului trecut, aceasta suma este venit neimpozabil in anul curent DAR trebuie facuta rectificativa la declaratia 200 a anului anterior (a anului din care face parte incasarea). La fel si cu cheltuielile, daca aveti o cheltuiala platita anul trecut, o tratati ca si cheltuiala nedeductibila.

2. Cheltuieli deductibile – se inscrie suma reprezentand cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri.

Cu conditia sa corespunda unor cheltuieli efective, sa aiba la baza un document justificativ, sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului in care au fost platite. Aici intra si contributiile sociale obligatorii platite, adica sanatatea si pensia pe PFA sau II.

2.1 Contributii sociale obligatorii – in aceasta rubrica se trece suma contributiilor platite la sanatate si eventual la pensie, in anul de referinta.

3. Venit net anual – se inscrie diferenta dintre punctul 1 si 2, respectiv diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile. Se trece suma numai daca suntem pe plus, adica venitul este mai mare decat cheltuielile.

4. Pierdere fiscala anuala/Pierdere neta – se inscrie diferenta dintre cheltuielile deductibile si venitul brut. Se trece suma numai daca cheltuielile sunt mai mari decat veniturile.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *