Corelații și verificări la întocmirea bilanțului contabil

Reactualizat pe 1 December, 2020 | Publicat pe 14 May, 2017

Anul acesta termenul de depunere pentru bilanțul contabil este 30 mai 2017.

În articolul de față vom vedea care sunt corelațiile care trebuie să le verifici pentru a avea un bilanț corect întocmit. Bilanțul îl vom genera din programul de contabilitate SAGA. Este foarte ușor, trebuie să știi numai anumite corelații. Vorbim despre bilanțul întocmit pentru o microentitate, fără întocmirea notelor explicative.

Let’s begin 🙂

În primul rând listezi o Balanță la 31.12.2016 pe Sumare conturi sintetice de gradul II la gradul I.

Mergi în Saga – Situații  listări – Balanță – bifezi obțiunea din partea de jos „Sumare conturi sintetice de gradul II la gradul I”.

Înainte să treci la întocmirea bilanțului te uiți peste balanța de închidere an. Să nu ai solduri finale cu minus, cumulatul la conturi să corespundă cu sinteticele, să nu ai sold pe 581, soldul contului 542 se mută pe contul 461, soldurile cu minus la bancă cont 5121 sau 5124 se mută pe contul 5191. Mai multe vezi aici.

Generare Bilanț prescurtat

Mergi în Saga – Situații listări – Bilanț – Actualizare date.

Nu trebuie să ai nici o corelație marcată cu roșu. Dacă ai diferențe de 1 leu între formularul 10 „Bilanț” și 20 „Cont de profit și pierdere”, îl reglezi în formularul 20 pe partea de cheltuieli. Este normal să ai aceste diferențe, sunt din rotunjiri.

Corelații între formularele bilanțului și balanța de verificare

Aceste verificări le fac și cei de la Finanțe sau alte controale pentru a vedea dacă bilanțul este corect corelat. Dacă găsesc neconcordanțe o să primești o notificare de la ANAF.

1. Corelarea Formularului 10 „Bilanț” cu Formularul 30 „Date informative”

a) creanțe 2015 / 2016  => Poziția B II din bilanț, să fie la fel cu Poziția VIII a creanțelor adunate din Formularul 30.

Concret: Rândul „Creanțe” + „Cheltuieli în avans” + „Imobilizari financiare” din bilanț, pe cele două coloane, îl verifici pe cumulatul de la poziția VIII Alte informații din Formularul 30, rândurile „Creanțe imobilizate” + „Creanțe comerciale, avansuri acordate furnizorilor și alte conturi asimilate” + „Creanțe în legătură cu bugetul asigurărilor sociale și bugetul statului „+ Alte creanțe”.

b) banca și casa 2015 / 2016 => Poziția B IV din bilanț, verifici cu Poziția VIII din formularul 30.

Concret: Rândul „Casa și conturi la bănci” din bilanț să fie egal cu rândurile „Casa în lei și în valută” + „Conturi curente la bănci în lei și în valută” + „Alte conturi curente la bănci și acreditive”, din formularul 30, Poziția VIII.

Atenție! La rândul „Sume în curs de decontare, acreditive și alte valori de încasat” se scade soldul contului 5328.

c) datorii 2015 /2016 => Poziția D, G și I din bilanț să fie la fel cu Poziția VIII din formularul 30.

Concret: Rândul „Datorii până la un an” + „Datorii mai mari de un an”+ „Venituri înregistrate în avans” din bilanț, să fie egal cu rândul „Datorii” din formularul 30.

Atenție! Rândul „Dobânzi aferente împrumuturilor din emisiuni de obligațiuni în sume brute (ct.1681)”  în general trebuie să fie 0 (zero).

Rândul „Dobânzi aferente creditelor bancare pe termen lung” trebuie sa fie 0 (zero).

Rândul „Datorii fiscale cu bugetul statului” pentru a da corelațiile se scade soldul creditor al contului 4428.

Verificarea declarației 100 cu bilanțul și balanța

Verificări pentru plătitorii de impozit pe profit: rândul 7 din formularul 20 „Cont de profit și pierdere” a bilanțului trebuie să corespundă cu contul 691 din balanță și cu Declarația 101 depusă.

Verificări pentru plătitorii de impozit pe micro: verifici cumulatul de la declarațiile 100 depuse pe micro să corespundă cu contul 698 din balanță și cu rândul 7 din Formularul 20 „Contul de profit și pierdere” a bilanțului.

Mult spor!

Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *