Ce declarații depune un PFA – sinteză completă

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 15 April, 2014

Astăzi vreau să ne ocupam un pic și de PFA-uri. Vreau să analizăm pe scurt dar cuprinzător, ce declarații depune un PFA.

La înființare —

În termen de 15 zile de la înființarea PFA-ului la Registrul Comerțului, acesta trebuie să depună la finanțe următoarele declarații:

 • Declarația 220 – declarație estimativă a veniturilor și cheltuielilor care urmează să le faceți în primul an de activitate.

Pe baza acestei declarații veți primi Decizia de impunere de la ANAF cu plățile anticipate la impozitul pe venit și sănătate. Decizia care urmează să o primiți, subliniez, este anticipată și are numărul 260.

Pe baza deciziei plata trebuie făcută în termen de 60 de zile pentru a nu plătii și accesorii (dobânzi plus penalități de întârziere).

Plata care o faceți cu această ocazie este anticipată și regularizarea se va face în baza Declarației 200 care o veți depune până în 25 mai a anului următor.

 • Declarația 600 – în baza acestei declarații vă asigurați la sistemul public de pensii.

Dacă nu sunteți angajat, șomer sau pensionar atunci sunteți obligat să vă asigurați la pensii.

Baza de calcul pentru 2014 este 804 lei la care calculați cota de 31.3%. Adică trebuie să plătiți odată la trei luni 756 de lei (252 lei x 3 luni). Baza de calcul este de 35% din câștigul salarial mediu brut pe țară.

Dacă venitul net, obținut într-un an împărțit la 12 luni, este sub baza de calcul la pensii si anume 804 lei, nu sunteți obligat la plata pensiei.

Termenele de plată la PFA a impozitului, sănătății și a pensiei este 25 a ultimei lunii din trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 25 decembrie.

La finanțe mai trebuie să duceți în termen de 15 zile de la înființare un exemplar numerotat de Registru de încasări și plăți și Registru inventar. Tot în 15 zile trebuie să vă achizitionați Registul Unic de Control.

Ulterior înființării —

 • Declarația 220 se mai depune și cu următoarele ocazii:

până la 31 ianuarie depun contribuabilii impuși la normă de venit care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare de 100 000 euro. Aceștia au obligația ca începând cu 1 ianuarie anul curent să determine veniturile în sistem real, adică în baza contabilității în partidă simplă.

până în 25 mai, odată cu Declarația 200 depun cei care au realizat pierderi mari și cei care estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puțin 20% față de anul anterior.

 • Declarația 600 se depune anual până în 31 ianuarie pentru asigurarea la pensii.

Baza de calcul a venitului declarat la pensii nu poate fi mai mic de 35% din câștigul salarial mediu brut specificat de Bugetul statului pe anul respectiv dar nici mai mare de 5 ori acest câștig salarial mediu brut.

Pentru 2014 baza de calcul la care se va aplica cota de 31.3% este de minim 804 lei și de maxim 11490.

 • Declarația 601 este o cerere prin care contribuabilul solicită încetarea obligației de plată la pensii, atunci când acesta devine angajat, șomer sau pensionar. Se depune de câte ori este necesar.
 • Declarația 200 

Declarația 200 la PFA-uri o putem asemăna, într-un fel, cu bilanțul la societățile comerciale. Se depune până în 25 mai a anului următor.

Acesta este declarația care încheie anul la un PFA. În baza ei se declară veniturile și cheltuielile din întreg anul fiscal.

Atenție: când spun venituri mă refer la încasări, nu la facturat iar când spun cheltuieli mă refer la plăți, nu la facturi primite și neachitate.

În baza Declarației 200, o să primiți de la ANAF Decizia de impunere finală 250 unde veți plăti diferența dintre ce ați declarat în 200 și ce ați plătit anticipat în baza deciziei anticipate 260.

 • Declarația 392B

Se depune pănă în data de 25 februarie a anului următor. Este o declarație informativă care se depune de neplătitorii de TVA și care cuprinde informații cu privire la livrările și achizițiile de la persoane cu TVA și de la persoane fără TVA.

Declarații în funcție de vectorul fiscal —

În funcție de vectorul fiscal, un PFA mai poate depune următoarele declarații:

 1. Declarația 300 – decontul de TVA pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA. Se depune lunar sau trimestrial.
 2. Declarația 394 – se depune odată cu decontul de TVA.
 3. Declarația 390 – se depune de către cei înregistrați în Registrul Operatorilor Intracomunitari care au achiziții și/sau livrări în UE cu partener care este înregistrat și el în scopuri de TVA în țara lui, nu în România. Se depune lunar, indiferent de perioada fiscală la TVA și doar atunci când este cu sume. Nu se depune pe 0.
 4. Declarația 392A – se depune până în 25 februarie a anului următor.
 5. Declarația 112 – dacă PFA-ul are angajați. Se depune lunar sau trimestrial.
Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *