Ce declaratii depune un PFA in 2016 – sinteza completa

Timp citire:

Astăzi vreau să ne ocupam un pic și de PFA-uri. Vreau să analizăm pe scurt dar cuprinzător, ce declarații depune un PFA.

La înființare –

În termen de 15 zile de la înființarea PFA-ului la Registrul Comerțului, acesta trebuie să depună la finanțe următoarele declarații:

 • Declarația 220 – declarație estimativă a veniturilor și cheltuielilor care urmează să le faceți în primul an de activitate.

Pe baza acestei declarații veți primi Decizia de impunere de la ANAF cu plățile anticipate la impozitul pe venit și sănătate. Decizia care urmează să o primiți, subliniez, este anticipată și are numărul 260.

Pe baza deciziei plata trebuie făcută în termen de 60 de zile pentru a nu plătii și accesorii (dobânzi plus penalități de întârziere).

Plata care o faceți cu această ocazie este anticipată și regularizarea se va face în baza Declarației 200 care o veți depune până în 25 mai a anului următor. Regularizarea o primiți de la ANAF undeva prin noiembrie a anului următor. Decizia are numarul 250.

 • Declarația 600 – în baza acestei declarații vă asigurați la sistemul public de pensii.

In anul 2016, nu depun Declaratia 600:

 • pensionarii,
 • persoanele fizice asigurate la sisteme proprii de asigurare (gen avocatii),
 • persoanele care realizeaza venituri din agricultura,
 • persoanele fizice care au un venit net realizat la 2015 sub 35% din castigul salarial mediu brut (938 lei/luna).

Celelalte categorii, enumerate la Art. 137, alin.1, sunt obligate sa depuna declaratia 600 si sa efectueze plati anticipate la 2016.

Termenele de plată la PFA a impozitului, sănătății și a pensiei este 25 a ultimei lunii din trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 25 decembrie.

În 30 zile trebuie să vă achizitionați Registul Unic de Control.

Începând cu anul 2015, nu mai este obligatorie parafazarea si semnarea Registrului de încasări și plăți, și a Registrului inventar de către Administrația fiscală.

Este în plan Registru de evidență fiscală, dar incă nu au fost date normele de aplicare, deci nu știm ce regim de impozitare trebuie să aibă PFA-urile care trebuie să dețină acest tip de registru. Încă așteptăm normele.

Ulterior înființării –

 • Declarația 220 se mai depune și cu următoarele ocazii:

până la 31 ianuarie depun contribuabilii impuși la normă de venit care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare de 100.000 euro. Aceștia au obligația ca începând cu 1 ianuarie anul curent să determine veniturile în sistem real, adică în baza contabilității în partidă simplă.

până în 25 mai, odată cu Declarația 200 depun cei care au realizat pierderi mari și cei care estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puțin 20% față de anul anterior.

Dacă depuneți Declarația 220 la începutul anului 2016, atunci veți plăti impozitul și contribuția la sănătate la nivelul venitului net declarat prin 220, nu la nivelul venitului net declarat în anul 2015 prin declarația 200 aferentă anului 2014.

 • Declarația 600 se depune anual până în 31 ianuarie pentru asigurarea la pensii.

In anul 2016, nu depun Declaratia 600:

 • pensionarii,
 • persoanele fizice asigurate la sisteme proprii de asigurare (gen avocatii),
 • persoanele care realizeaza venituri din agricultura,
 • persoanele fizice care au un venit net realizat la 2015 sub 35% din castigul salarial mediu brut (938 lei/luna).

Celelalte categorii, enumerate la Art. 137, alin.1, sunt obligate sa depuna declaratia 600 si sa efectueze plati anticipate la 2016.

 • Declarația 601 este o cerere prin care contribuabilul solicită încetarea obligației de plată la pensii, atunci când acesta isi inceteaza activitatea sau o suspenda. Se depune de câte ori este necesar.
 • Declarația 200 

Declarația 200 la PFA-uri o putem asemăna, într-un fel, cu bilanțul la societățile comerciale. Se depune până în 25 mai a anului următor.

Acesta este declarația care încheie anul la un PFA. În baza ei se declară veniturile și cheltuielile din întreg anul fiscal.

Atenție: când spun venituri mă refer la încasări, nu la facturat iar când spun cheltuieli mă refer la plăți, nu la facturi primite și neachitate.

În baza Declarației 200, o să primiți de la ANAF Decizia de impunere finală 250 unde veți plăti diferența dintre ce ați declarat în 200 și ce ați plătit anticipat în baza deciziei anticipate 260.

 • Declarația 392B

Se depune pănă în data de 25 februarie a anului următor. Este o declarație informativă care se depune de neplătitorii de TVA și care cuprinde informații cu privire la livrările și achizițiile de la persoane cu TVA și de la persoane fără TVA.

Declarații în funcție de vectorul fiscal –

În funcție de vectorul fiscal, un PFA mai poate depune următoarele declarații:

 1. Declarația 300 – decontul de TVA pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA. Se depune lunar sau trimestrial.
 2. Declarația 394 – se depune odată cu decontul de TVA.
 3. Declarația 390 – se depune de către cei înregistrați în Registrul Operatorilor Intracomunitari care au achiziții și/sau livrări în UE cu partener care este înregistrat și el în scopuri de TVA în țara lui, nu în România. Se depune lunar, indiferent de perioada fiscală la TVA și doar atunci când este cu sume. Nu se depune pe 0.
 4. Declarația 392A – se depune până în 25 februarie a anului următor.
 5. Declarația 112 – dacă PFA-ul are angajați. Se depune lunar sau trimestrial.
Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

5 Comentarii

 1. Andrei

  buna ziua
  Am infiintat PFA in 21.01.16, am depus la Fisc decl 220 estimativa/2016, iar la decl 600 am inteles ca o depun doar daca estimez ca voi face minim 938/luna/2016, precizez ca nu am niciun ctr cu Casa de Pensii. Am 23 de ani si de cand am terminat liceul nu am avut niciun fel de venituri, am facut diferite cursuri IT, iar acum m-am hotarat sa-mi deschid PFA.
  Intrebarea mea este, va rog respectuos, depun pe 2016 decl 600, pt plati pensie, anticipate 2016 sau o depun de la anul…
  multumesc anticipat

  Răspuns
  • AtelierContabilitate.ro

   Depuneti 600 doar daca venitul estimat impartit la lunile de activitate, depaseste 938 lei/luna.

   Răspuns
 2. Felicia

  In 15 zile Registru Unic? Nu sunt 30 zile?

  Răspuns
  • AtelierContabilitate.ro

   Aveti dreptate – 30 de zile este termenul. Am corectat. Ideea e ca daca tot trebuie depuse D220 si eventual D600, in 15 zile, atunci nu are sens sa mai facem inca un drum peste 15 zile dupa registru. Le rezolvam in acceasi zi. Multumesc!

   Răspuns
 3. Costache Otilia Niculina

  Buna ziua,
  Am un contract de asistent broker de asigurari si incepand din acest an am fost sfatuiti sa ne inregistram la ANAF pentru plata datoriilor ce ne revin. Mentionez ca in anii anteriori ni se retinea impozitul si CAS la sursa. Ma puteti indruma in privinta declaratiilor pe care trebuie sa le depun, tinand cont ca eu sunt si salariata la o alta societate? Multumesc mult!

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.