Care organizatii non-profit depun declaratia 101 pana miercuri – 25 februarie 2015?

Timp citire:

Conform Art. 34 alin. 5, lit. a:
”Următorii contribuabili au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit, astfel:
a) organizaţiile nonprofit au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit, anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul;”

Toate organizatiile non-profit depun declaratia 101 aferenta impozitului pe profit?

Conform Codului Fiscal se calculeaza impozit pe profit numai pentru activitatea economica si in anumite limite. Pentru activitatile non-profit nu se calculeaza impozit pe profit.

Limitele sunt stabilite la Art. 5 alin. (3) din Codul fiscal :

”Organizaţiile nonprofit, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit şi pentru veniturile din activităţi economice realizate până la nivelul echivalentului în lei a 15.000 euro, într-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit, prevăzută la alin. (2).
Organizaţiile prevăzute în prezentul alineat datorează impozit pe profit pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor, altele decât cele prevăzute la alin. (2) sau în prezentul alineat, impozit calculat prin aplicarea cotei prevăzute la art. 17 alin. (1) sau art. 18, după caz.”

Tinand cont de articolele de lege citate mai sus, noi consideram:

1. O organizatie non-profit care nu desfasoara activitati economice si nu are inscris in vectorul fiscal impozit pe profit, nu depune declaratia 101 nici macar pe 0 (zero).

2. Daca organizatia non-profit are inscris in vectorul fiscal impozitul pe profit, si in anul 2014 nu realizeaza venituri economice, atunci are obligatia depunerii declaratiei 101 pe 0 (zero).

In baza principiului ”paza buna trece primejdia rea” o organizatie de tip non-profit poate sa depuna declaratia 101 pe 0 (zero) chiar daca nu au avut niciodata activitate economica, tocmai pentru a proba faptul ca nu a avut activitate economica.

Inainte de depunerea declaratiei 101 trebuie inscrisa obligatia impozitului pe profit in vectorul fiscal prin intermediul formularului 010.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

1 Comentariu

  1. Radulescu Liliana

    Buna seara,daca un Ong a efectuat in anul 2015 activitate economica adica a editat o carte si a vandut-o dar nu are profit este 0 iar in vectorul fiscal nu este declarat in impozit profit de la infiintare trebuia sa declar in 010 la in ceputul lui 2016 si sa depun decl.101 pina pe 25 februarie?
    Multumesc.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.