Cand se colecteaza TVA la bacsis?

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 12 May, 2015

Am observat ca exista nelamuriri referitor la colectarea TVA la bacsis.

Conform OUG 8/2015 se colecteaza TVA doar daca societatea hotaraste in baza regulamentului de ordine interioara ca bacsisul sa ramana la societate si sa nu fie distribuit salariatilor.

De unde aceasta afirmatie? Sa analizam litera legii:

1. In proiectul publicat pe mfinante.ro  la punctul 3:

“3. După articolul 2^1, se introduce un nou articol, art. (2^2) cu următorul cuprins „Art. (2^2) (1) Prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici prevăzuţi la art.1 alin.(1) precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.”

Ce intelegem de aici?

Este foarte clar, ca in proiectul de fiscalizare a bacsisului, acesta nu era asimilat livrarii de bunuri sau prestarii de servicii si deci nu se colecta TVA, fie ca ramanea la societatea fie ca era distribuit salariatilor.

2. In legea aprobata, OUG 8/2015 la punctul 3:

3. După articolul 21 se introduce un nou articol, articolul 22, cu următorul cuprins:

Art. 22. (1) Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici prevăzuţi la art. 1 alin. (1), precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar.

(2) Este interzis operatorilor economici prevăzuţi la art. 1 alin. (1) să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului.

(3) Suma de bani prevăzută la alin. (1) se justifică prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale şi se evidenţiază pe un bon fiscal distinct. Prevederile art. 1 alin. (8) se aplică în mod corespunzător.

(4) Operatorii economici utilizatori stabilesc printr-un regulament de ordine interioară dacă veniturile provenite din încasarea bacşişului rămân la dispoziţia lor sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaţilor. În cazul în care bacşişul se distribuie salariaţilor, acesta nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.”

Ce intelegem de aici?

Odata cu legea aprobata, pentru bacsisul ramas la societate se colecteaza tva.

3. Care sunt operatiunile impozabile conform Codului Fiscal?

ART. 126 Operaţiuni impozabile (1) Din punct de vedere al taxei sunt operaţiuni impozabile în România cele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) operaţiunile care, în sensul art. 128130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, în sfera taxei, efectuate cu plată.

Sper sa va fie de ajutor! 🙂

Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *