Calculul plafonului de CASS pentru dividende încasate în Octombrie 2023: Ce salariu minim se aplică?

Timp citire:

În luna octombrie 2023, întrebarea care se pune este: „Dacă repartizez și plătesc dividende, ce valoare a salariului minim trebuie să iau în calcul pentru plafonul de CASS, având în vedere că acesta s-a majorat de la 3000 la 3300 de lei începând cu luna octombrie?” Răspunsul la această întrebare este important pentru toți cei care sunt implicați în repartizarea și plata dividendelor în această perioadă.

Calculul Plafonului de CASS: Potrivit legii, pentru a calcula plafonul de contribuții sociale (CASS) pentru dividende în luna octombrie 2023, trebuie să ne bazăm pe salariul minim de bază brut pe țară garantat în plată. În cazul nostru, acest salariu minim a crescut de la 3000 la 3300 de lei, începând cu aceeași lună. Cu toate acestea, conform dispozițiilor legale, în calculul plafonului de CASS se va utiliza valoarea cea mai mică a salariului minim brut pe țară, dacă legea nu prevede altfel.

Art. 1351: Definiții

(1) În înțelesul prezentului titlu, prin salariu de bază minim brut pe țară se înțelege salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului sau prin alte acte normative.
(2) În situația în care, prin hotărâre a Guvernului sau prin alte acte normative, se utilizează, în același an, mai multe valori ale salariului minim brut pe țară, diferențiat în funcție de studii, de vechime sau alte criterii prevăzute de lege, în aplicarea prevederilor art. 145, 146, 148, 151, 1571, 170, 174 și 180, se ia în calcul valoarea cea mai mică a salariului minim brut pe țară, dacă prin lege nu se prevede altfel.

Concluzie: În cazul repartizării și plății de dividende în luna octombrie 2023, pentru calculul plafonului de CASS, se va utiliza salariul minim de 3000 de lei, deși acesta s-a majorat la 3300 de lei începând cu aceeași lună. Este important să cunoaștem această regulă pentru a efectua corect calculele fiscale și pentru a evita orice probleme legale sau fiscale ulterioare.

Înainte de a efectua astfel de tranzacții financiare, este întotdeauna recomandat să consultați un contabil sau un consultant fiscal, care vă poate oferi informații și sfaturi personalizate pentru situația dvs. specifică. Astfel, vă asigurați că respectați întotdeauna prevederile legale în vigoare și evitați eventualele penalități sau controverse.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *