Cadouri acordate salariatilor – tratament fiscal 2015

Timp citire:

Din punct de vedere al impozitului pe profit

Din punct de vedere fiscal, cheltuielile cu bunurile acordate cadou salariatilor, sunt cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit, in limita a 2% din fondul de salarii. Art. 21, alin. 3, lit. c – Codul Fiscal.

Din punct de vedere al venitului pe salarii

Nu constituie venit de natura salariala, daca valoarea cadourilor (acordate doamnelor cu ocazia zile de 8 Martie si/sau copiilor minori),  nu depasesc 150 lei/ persoana. Art. 55, alin. 4, lit. a – Codul Fiscal.

Trebuie sa retineti ca aceasta prevedere este aplicabila numai doamnelor si angajatilor care au copii minori.

Daca cadoul are o valoare mai mare de 150 lei/persoana, atunci diferenta intra la venituri salariale. Pentru diferenta de valoare se calculeaza impozitul pe salarii si celelalte contributii sociale obligatorii.

Astfel, cadourile acordate doamnelor cu ocazia zilei de 8 Martie, si/sau angajatilor care au copii minori, cu ocazia altor sarbatori, sunt neimpozabile pana la nivelul a 150 lei/persoana. Suma care depaseste acest prag va fi trecuta in statul de salarii, la alte venituri si impozitata cu 16%, plus contributii salariale. Puteti sa acordati si celorlalti salariati cadouri, dar se vor impozita la suma intreaga.

Din punct de vedere al TVA

TVA de la achizitia cadourilor poate fi dedus. In cazul in care valoarea cadoului depaseste 100 de lei de salariat, se ajusteaza TVA dedus corespunzator partii ce depaseste aceasta valoare. Practic, in ultima zi a lunii avuta ca perioada fiscala, societatea emite autofactura si colecteaza TVA la baza acesteia. Art. 128, alin. 8, lit. f si NM pct. 10 – Codul Fiscal.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.