Angajarea unui cetatean UE – Pasi necesari

Timp citire:

Pentru un cetatean strain care face parte dintr-un stat UE, procedura de angajare si obtinere CNP este destul de simpla. Insa daca vorbim de angajarea unui cetatean strain NON-UE, procedura este foarte complexa. In josul articolului am atasat link-ul la un ghid care trateaza pasii necesari angajarii unui cetatean strain NON-UE. Noi, in articolul de fata, nu vom trata acest aspect.

Pasi necesari angajare cetatean UE

  • Cetateanul strain trebuie sa aiba resedinta in Romania.
  • Cetateanul strain merge la medicina muncii pentru a obtine adeverinta necesara angajarii.
  • Urmeaza incheierea Contractului individual de munca.
  • Dupa CIM, cetateanul strain merge la Inspectoratul General de Imigrari din judetul in care are resedinta, cu urmatoarele documente:

– cerere tip (o ridicati de la sediul lor);
– CI / Pasaport (in copie si original)
– Contractul individual de munca (in copie si original)
– extras revisal (in care sa apara informatii cu privire la angajatul strain, stampilat si semnat)
– taxe (se plateste un timbru de 2 lei)
– dosar cu sina

In baza acestui dosar, IGI va emite un CNP pentru cetateanul UE, CNP-ul incepe cu cifra 7. Se elibereaza in termen de 30 de zile, este valabil 5 ani.

  • Dupa ce a obtinut CNP, angajatul UE trebuie sa se inscrie la un medic de familie din Romania. La medicul de familie va prezenta o adeverinta primita de la angajatorul roman.

Pasii necesarii intocmirii contractului de munca si transmiterii Revisal – procedura pentru programul de contabilitate SAGA

In baza adeverintei de la medicina muncii se face contractul individual de munca. Daca nu aveti apostila pentru diploma de studii, nu puteti sa il incadrati pe functie specifica. La functie va fi muncitor necalificat in domeniul ales. Contractul de munca poate fii incheiat pe perioada determinata, de maxim 5 ani, cat este valabil CNP eliberat de IGI. Dupa acesti 5 ani, angajatul poate obtine cetatenie romana si se va putea modifica contractul pe perioada nedeterminata.

Prima data veti transmite revisalul fara CNP (acesta nu este eliberat inca de IGI).
Pentru a putea transmite Revisalul:

  • La Fisiere – Salariati, treceti 13 de zero;
  • Intrati iar la Fisiere – Salariati – Registrul de evidenta salariati –  la Tip act de identitate, modificati in Pasaport sau Alt tip de identitate si completati numarul actului de identitate strain (buletin german). Tot aici modificati Nationalitatea, din Romania in tara de origine a salariatului strain, Germania (de exemplu).
  • Copiati fisierul, il validati in programul Reges in fisier de tip rvs., dupa care transmiteti fisierul la adresa https://reges.inspectiamuncii.ro/. In prealabil trebuie sa aveti parola pentru transmiterea online.
  • Cand primiti CNP-ul, modificati in Saga – Fisiere – Salariati, trecand CNP-ul corect dupa care mai faceti o transmitere revisal cu noile date.
  • Acum puteti transmite Declaratia 112. Pana nu aveti CNP nu se poate trimite.

Din acest moment, angajatul strain se comporta, din punt de vedere al declararii si platii contributiilor si impozitului pe salariu, exact ca un cetatean roman.

Ghid angajare cetateni straini NON-UE.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.