Achizitie produse pe baza de Borderou de achizitie – procedura contabila si fiscala

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 12 October, 2014

Persoanele juridice organizate sub forma societatiilor comerciale, PFA, II, IF, pot achizitiona de la persoane fizice produse in baza Borderoului de achizitie.

De ce trebuie sa fie insotit Borderoul de achizitie?

Atasat la Borderoul de achizitie trebuie sa aveti copie dupa buletinul persoanei fizice care face vanzarea, alaturi de copia dupa certificatul de producator.

Procedura contabila referitoare la Borderoul de achizitie

In baza borderoului de achizitie societatea intocmeste NIR pentru intrarea marfurilor in gestiune.

Procedura fiscala in ceea ce priveste Borderoul de achizitie

Pana la sfarsitul lunii ianuarie 2013, societatea care cumpara bunuri pe baza de Borderou de achizitie trebuia sa retina la sursa un impozit de 2% din valoarea borderoului. Aceasta prevedere nu mai este valabila. Spre documentare vezi Codul Fiscal din 2012 publicat pe site-ul ANAF, art. 74, alin. 4.

Din februarie 2013, impozitul si mai nou si contributia la sanatate NU se retin la sursa de platitorul de venit (societatea care cumpara bunurile) ci se calculeaza de organul fiscal care emite decizia de impunere pe numele persoanei fizice iar plata se efectueaza de persoana fizica care desfasoara activitatea agricola.

Practic persoana fizica, daca realizeaza venituri impozabile peste limitele stabile de Codul Fiscal la art.72, alin. 2, depune declaratia 221 pana pe 25 mai a anului urmator. In baza acestei declaratii, organul fiscal emite decizia de impunere, in baza careia persoana fizica plateste impozit si sanatate.

[ads2]

Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *