Achizitie produse agricole – ce trebuie sa stii?

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 2 June, 2015

In articolul de astazi, vom analiza care sunt documentele justificative privind achizitiile de produse agricole de pe piata libera de la producatorii individuali persoane fizice.

Din punct de vedere documentar

Incepand cu data de 01 mai 2015, a intrat in vigoare Legea 145/2014 privind comercializarea produselor agricole. Actul normativ interzice utilizarea borderoului de achizitii pentru intregistrarea in contabilitate a cumparaturilor de pe piata libera de produse agricole (legume, fructe, cereale, animale).
Nu se interzice total folosirea acestui document ci numai pentru achizitiile de produse agroalimentare de la producatori individuali.

Achizitia produselor agricole de pe piata libera se pot face doar de la producatorii agricoli, iar documentele necesare sunt:
– o pagina din carnetul de comercializare a produselor, in care sunt descrise produsele si preturile de achizitie insotita de o copie a atestatului de producator; acestea sunt necesare cumparatorilor de la producatorii ce nu sunt inmatriculati la Registului Comertului ca si producatori ce desfasoara o profesie independenta;
– in cazul in care achizitia acestor produse se face de la un PFA, bunurile achizitionate trebuie insotite de factura.

Din punct de vedere fiscal

Incepand cu februarie 2013, cumparatorii bunurilor agricole, persoana juridica nu are obligatia retinerii, declararii si platii vreunui impozit in contul producatorului agricol, ca urmare a reformularilor art. 74 din Codul Fiscal. Producatorul agricol declara si plateste impozitele care ii sunt in sarcina, in functie de situatia poprie a fiecarui contribuabil, in baza declaratiei 221.
In principiu, nu toti producatorii individuali sunt supusi impozitarii ci numai cei care depasesc plafoanele minime de la art.72, alin. 2 Codul Fiscal.
Persoana fizica aflata in situatia de impozitare depune declaratie cu suprafetele cultivate sau numarul de animale pe care le creste in vederea impozitarii. Autoritatea fiscala aplica transa de venit si stabileste contributia individuala la asigurarile sociale. Impozitul se achita in doua transe egale, 50% din impozit pana la data de 25 octombrie inclusiv si 50% din impozit pana la data de 15 decembrie inclusiv.

Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *