Achizitie intracomunitara de bunuri PFA

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 30 March, 2015

Speta:

Domnul Popa Lucian este o persoana fizica autorizata desfasurand in mod independent profesia de topograf, ca profesie libera. PFA-ul este inregistrat in scopuri de TVA cu perioada fiscala trimestrul, deoarece cifra de afaceri este mai mica de 100.000 Euro. Acest PFA doreste sa achizitioneze din Ungaria un aparat de masurare.

Ce obligatii fiscale avem in legatura cu aceasta achizitie intracomunitara?

  1. Prima obligatie este de a se inregistra in Registul Operatorilor Intracomunitari, inainte de efectuarea achizitiei. Aceasta inregistrare valideaza codul de inregistrare in scopuri de TVA in sistemul VIES.
  2. La data achizitiei, aparatul va fi intregistrat in Registrul Inventar si se va face receptia mijlocului fix, daca se respecta conditiile pentru imobilizari (perioada de folosinta mai mare de un an si o valoare contabila mai mare de 2500 lei).

    Atentie! PFA-ul nu va deduce plata pentru aparatul de masurat ci va deduce amortizarea la calculul impozitului net.

  3. La achizitia aparatului se a aplica masura taxarii inverse, prin inregistrarea sumei in decontul de TVA atat la TVA colectata cat si la TVA deductibila. Pentru aceasta achizitie se va depune si declaratia 390.
  4. In termen de maxim 5 zile lucratoare de la finele lunii cand s-a efectuat achizitia intracomunitara, se depune declaratia 092 pentru schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna.

Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna se face numai in cazul achizitiei intracomunitare de bunuri, nu si in cazul achitiei intracomunitare de servicii.

Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *