Tot ce trebuie sa stii despre declaratia 200?

Timp citire:

Cine depune D200?

Persoanele fizice care in 2014 au obtinut din Romania venituri:

 • din activitati independente (cu exceptia celor impuse la norma de venit pentru care s-au efectuat plati anticipate), inclusiv din drepturi de proprietate intelectuala, activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision, mandat/in baza contractelor ori conventiilor civile, incheiate potrivit Codului Civil (cazuri in care se va anexa adeverinta platitorului de venit pentru stabilirea corecta a cheltuielilor deductibile, NU se declara veniturile obtinute de persoana fizica cae a optat prin contract/conventie pentru retinerea unui impozit de 16%), venituri din cedarea folosintei bunurilor calificate in categoria veniturilor din activitati independente.
 • din inchirieri (in cazul contractelor de inchiriere in lei, nu se depune D200 decat in urmatoarele situatii: declaratia de venit estimativ a fost depusa in decembrie si nu s-au stabilit plati anticipate; in situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale, cu exceptia rezilierii; daca investitiile la bunurile care fac proiectul unor contracte de cedarea folosintei bunurilor/de comodat, sunt efectuate de chirias).
 • din activitati agricole impuse pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla
 • din castiguri realizate din transferul titlurilor de valoare, altele decat parti sociale si valori mobiliare in cazul societatilor inchise (fisele de portofoliu se anexeaza obligatoriu la declaratie).
 • din castigurile din vanzarea-cumpararea de valuta la termen, pe baza de contract.

UNDE se depune declaratia?

 • la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contribuabilul, persoana fizica cu domiciliu in Romania;
 • la organul fiscal competent definitiv potrivit legilor in vigoare, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice;
 • direct la registratura organului fiscal;
 • prin posta, prin scrisoare recomandata;
 • online, urmand instructiunile postate pe www.anaf.ro/Serviciionline/Declaratii electronice/Persoane fizice, in acest caz fiind necesar ca persoana fizica/imputernicitul/reprezentantul fiscal sa detina un CERTIFICAT DIGITAL CALIFICAT si sa obtina dreptul de utilizare a serviciului „Depunere declaratii online”  sau prin intermediul Spatiului Privat Virtual, urmand instructiunile postate pe www.anaf.ro/Spatiul Privat Virtual/Inregistrare/Inrolare persoane fizice in spatiul privat virtual.

Declaratia se depune in scopul:

 1. Stabilirii de organul fiscal a impozitului anual si diferentelor de plata/de restituit.
 2. Sponsorizarii de catre persoana fizica a unei entitati nonprofit si/sau restituirii cheltuielilor cu burse private acordate de persoana fizica (2% din impozitul anual).

Sanctiuni pentru nedepunerea in termen: amenda intre 50 lei si 500 lei.

Termen depunere: Luni, 25 mai 2015.

Pentru a vedea verificarile care trebuie sa le faci la declaratia 200, intra aici: „Declarația 200 – cine o depune, scopul, cum se verifică și completează?”

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.