Art.25 din oug 44/2008 “(2) Întreprinzătorul persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale poate cumula și calitatea de salariat al unei terțe persoane care funcționează atât în același domeniu, cât și într-un alt domeniu de activitate economică decât cel în care și-a organizat întreprinderea individuală”
Articolul 25 din OUG 44/2008 aduce clarificări cu privire la posibilitatea titularului unei întreprinderi individuale de a cumula activitatea cu calitatea de salariat al unei terțe persoane. Conform acestui articol, întreprinzătorul persoană fizică care este titularul unei întreprinderi individuale poate fi salariat al unei terțe persoane care funcționează fie în același domeniu de activitate, fie într-un alt domeniu de activitate economică decât cel în care și-a organizat propria întreprindere individuală.
Acest lucru înseamnă că un titular al unei întreprinderi individuale poate fi angajat al unei alte întreprinderi individuale, al unei societăți comerciale sau al unui profesionist liberal, care operează fie în același domeniu de activitate, fie într-un domeniu complet diferit. Este important de menționat că această posibilitate de cumulare a activității cu statutul de salariat nu se aplică în cadrul propriei întreprinderi individuale, ci doar în cadrul unei terțe persoane.
În concluzie, articolul 25 din OUG 44/2008 oferă posibilitatea titularului unei întreprinderi individuale de a fi salariat al unei terțe persoane, dar nu în cadrul propriei întreprinderi individuale, ci în cadrul unei alte entități, fie în același domeniu de activitate, fie într-un alt domeniu de activitate economică.
DE ce titularul II nu are voie sa aiba contract de munca la intreprinderea sa, doar isi achita corect datoriile catre stat, nu? E corect sa se angajeze la o alta firma , cand lucreaza efectiv la firma sa? Nu are dreptul la o carte de munca , la o asigurare de sanatate, sa faca un credit? Ii obligati sa umble pe drumuri fara rost. nu mi se pare deloc corect. S-a mai schimbat ceva in 2016? Multumesc mult.
In baza titularului de II este asigurat la sanatate, plateste impozit, in functie de venit poate plati si pensie. Facultativ se poate asigura la somaj si poate platii si contributia pentru concedii si indemnizatii. Daca ar avea si CIM are plati impozit, sanatate, pensie de doua ori.
bună.
sunt administrator al unei întreprinderi individuale și am fost angajata la mine în inteprindere iar ITM m-a scos dandu-mi măsură sa-mi încetez contractul de munca.
întrebarea este:acum nu am carte de munca nicăieri, nici nu cotizez la casa pensii.
cum pot beneficia de vechime dacă eu asta fac ,muncesc în întreprinderea mea.
Aveți posibilitatea să optați, prin intermediul declarației unice, pentru contribuția la CAS (pensie) chiar dacă sunteți sub plafonul la care ați fi obligat să achitați CAS (12 salarii minime pentru 2022, respectiv 12 sau 24 salarii minime pentru 2023). Venitul ales pentru plata CAS poate fi orice sumă, dar minimul este de 12 salarii minime pe economie.