Sponsorizare vs. mecenat vs. donatie

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 23 May, 2014

In articolul de fata îmi propun sa dezbatem diferențele dintre cele trei noțiuni atât din punct de vedere semantic, dar mai ales din punct de vedere fiscal.

– Din punct de vedere semantic:

Sponsorizarea

Sponsorizarea reprezintă actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru susținerea unor activitatea fara scop lucrativ desfășurate de către beneficiarul sponsorizării.

Sponsorizarea este o plata in bani sau natura făcuta către o organizație non-profit sau către o persoana susținuta de astfel de organizație, in schimbul obținerii unor beneficii sub forma de publicitate. Deci operația de sponsorizare presupune relații cu dublu sens si cu obligații reciproce.

Restricții atunci când se face o sponsorizare:

  • Sponsorizarea nu presupune obținerea unor avantaje sau înapoierea bunurilor respective.
  • Persoanele fizice sau juridice din Romania nu pot efectua activitatea de sponsorizare din surse obținute de la bugetul de stat.

Mecenatul

In DEX mecenatul este definit ca fiind facut in scopul de a protejea artele, literatura, știința, mecena.

Din punct de vedere juridic, potrivit O.G. 36/1998, mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica numita mecena transfera, fara obligație de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare către o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfășurarea unor activitatea in domeniile cultural, artistic, medico-sanitar sau științific. Mecenatul are așadar o motivație sociala.

Ca si beneficiari, spre deosebire de sponsorizare, in cazul mecenatului aceștia nu pot fi decât persoane fizice si nu juridice, iar contractul de mecenat trebuie autentificat la notar.

Asemănător cu donația, si in cazul mecenatului, beneficiarul nu are obligația de a aminti compania/persoana care l-a sprijinit.

Donația

Donația, conform Codului Civil, este un contract “prin care o persoana, donator, transmite, de regula in mod gratuit si irevocabil, dreptul de proprietate asupra unui bun către o alta persoana, donatar, care îl accepta si nu implica existenta unor beneficii”. Donația este un act gratuit, unilateral, iar beneficiarul unei donații are obligația sa folosească bunurile exclusiv in scopul declarat.

In cazul acțiunilor de donație, beneficiarul nu are obligația de a aminti compania sau persoana care l-a sprijinit.

Contractul trebuie încheiat in forma autentica.

Important de reținut: sumele acordate ca donații nu sunt cheltuieli deductibile fiscal.

– Din punct de vedere fiscal:

Deductibile din impozitul pe profit sunt doar cheltuielile de sponsorizare si mecenat.

  • In ceea ce privește impozitul pe profit:

Persoanele juridice pot direcționa minim 3 la mie din cifra de afaceri dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

Conform Codului Fiscal Art.21, alin.4, lit. p, cheltuiala este nedeductibila fiscal dar se poate scădea din impozitul pe profit in limita minima din cele doua condiții amintie mai sus. Se poate dona cat ii permite trezoreria dar deductibil fiscal va fi limita minima a celor doua condiții.

Pentru a putea deduce fiscal o suma din impozitul pe profit datorat:

-cheltuiala se reportează in următorii 7 ani începând cu 1 ianuarie 2014;
-trebuie sa fie incheiat un contract de sponsorizare pentru persoane juridice sau unul de mecenat pentru persoane fizice. Ambele contracte se incheie in forma scrisa, cel  de mecenat trebuie autentificat la notar.

  • In ceea ce priveste TVA-ul:

Pentru donatiile in bunuri si nu in bani apare obligatia colectarii TVA a celui care realizeaza (face) donatia.

Exista un plafon neimpozabil, (Art. 128, alin. 8, lit. f) 3 la mie din cifra de afaceri din punct de vedere al TVA-ului. Concret este vorba de sumele din Jurnalele de vanzari sau Decontul de TVA pe partea de TVA colectata Rd.17 minus Rd.5, generate pentru intreg anul fiscal. Pentru diferenta se va colecta TVA si se va include in Decontul de TVA depus pentru ultima perioada fiscala luna sau trimestru, din an.

Daca firma este platitoare de impozit pe venit, fiscal nu se deduce nimic din impozitul pe venit datorat.

Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *