Principalele propuneri de modificare a Codului Fiscal:
1. TVA
Reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% și extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru carne, pește, legume și fructe, începând cu data de 1 ianuarie 2016. De asemenea, se propune reducerea cotei standard de TVA la 18% începând cu 1 ianuarie 2018.
Introducerea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parţi de cladire şi terenuri de orice fel.
2. Impozit pe profit
Reducerea cotei de impozit pe profit la 14%, incepand cu 1 ianuarie 2019.
3. Impozitul pe dividende
Se propune eliminarea impozitului pe dividende incepand cu 1 ianuarie 2016.
4. Impozitul pe microintreprinderi
Se propune introducerea unui sistem diferențiat de cote de impozitare pentru microintreprinderi, intre 1% și 3%.
a) 1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;
b) 3% pentru microintreprinderile care au un salariat;
c) 3% + 1.530 lei pentru fiecare trimestru pentru care se datoreaza impozit, pentru microintreprinderile care nu au salariati.
d) 3% pentru microintreprinderile care nu se incadreaza in prevederile lit.a) sau lit.b), si care se afla intr-una din urmatoarele situatii inscrise in registrul comertului sau in registrul tinut de instantele judecatoresti competente, dupa caz: dizolvare urmata de lichidare, potrivit legii; inactivitate temporara, potrivit legii; declarare pe proprie raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile secundare, potrivit legii.
5. Impozitul pe venit
Se propune diminuarea cotei de impozit pe venit de la 16%, la 14%, aplicată asupra venitului impozabil realizat începând cu data de 1 ianuarie 2019, pentru determinarea impozitului corespunzător fiecărei surse din următoarele categorii de venituri: activități independente, salarii și asimilate salariilor, cedarea folosinței bunurilor, investiții, pensii, activități agricole, silvicultură și piscicultură, premii și alte surse.
6. Impozit nerezidenti
Începând cu anul fiscal 2019, se propune reducerea cotei de impozit pe veniturile nerezidenților, de la 16% la 14%, cu excepția veniturilor obținute la jocuri de noroc – cotă 1% și veniturile plătite ca urmare a unor tranzacții calificate ca fiind artificiale – cota 50%.
7. Impozit pe venit
Neimpozitarea totala a cheltuielilor efectuate de angajatori pentru pregatirea profesionala şi perfecţionarea angajaţilor.
Pentru cei cu venituri reduse din salarii (de pana la 1.000 lei/luna brut) a fost majorat nivelul deducerilor personale acordate in funcţie de numarul persoanelor aflate in intreţinere (de la un maxim de 650 lei/luna la 800 lei/luna).
8. Contributii sociale
Proiectul noului Cod Fiscal prevede introducerea obligaţiei de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri, dar şi a plafonului maxim de cinci salarii medii brute (în prezent de aproximativ 12.010 de lei) pentru baza lunară de calcul a CAS şi CASS de la 1 ianuarie 2016. În plus, tot de la începutul anului viitor, ar urma să fie eliminată deducerea CASS de la calcul impozitului pe venit şi să fie majorată suma neimpozabilă lunară avută în vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii. De-abia de la 1 ianuarie 2017, ar urma să se reducă CAS la angajat de la 19,5% la 7,5% şi la angajator de la 15,8% la 13,5%.
Creşterea sumei neimpozabile pentru veniturile din pensii la determinarea impozitului pe venit – in prezent plafonul neimpozabil este de 1000 lei, iar acesta va creşte la 1050 lei in anul 2016 şi cu cate 50 lei in fiecare an fiscal pana se va ajunge la valoarea de 1200 lei lunar.
9. Accize
Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cu 20% a accizei la motorină, cu 18,62% – la benzina fără plumb şi cu 16,28% – la benzina cu plumb. De asemenea, se prevede o reducere cu 15,38% a accizelor pentru bere, cu 70% – la vinurile spumoase şi cu 30% – pentru alcool etilic. Se vor elimina din sfera de impozitare ţiţeiul din producţia internă, cafeaua, bijuteriile, confecţiile din blănuri şi autoturismele.
10. Impozite locale
Impozitul pe locuinţe nu va mai fi limitat la 0,1% din valoarea impozabilă, ci va fi stabilit între 0,08% şi 0,2% de către primării, iar proprietarii care nu îşi îngrijesc casele şi/sau terenurile vor plăti, din ianuarie 2017, un impozit de şase ori mai mare faţă de nivelul standard. De asemenea, pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, consiliul local va putea majora impozitul pe teren cu până la 500% începând cu al treilea an. Sistemul de impozitare a proprietarilor de terenuri aflate în intravilan, cu construcţii, va fi modificat prin înlocuirea actualelor valori fixe cu grile având o limită minimă şi una maximă, cota maximă de impunere fiind dublă comparativ cu actualele taxe. De asemenea, impozitele şi taxele locale vor fi indexate în continuare o dată la trei ani în funcţie de inflaţie, dar nu de către Guvern, ca în prezent, ci direct de primării, şi vor putea fi majorate cu până la 50% faţă de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale.
Reducerea impozitului cu 50% pentru mijloacele de transport hibride.
11. Taxa pe stalp
Taxa pe construcţiile speciale, introdusă de Guvern în primăvara anului trecut, acum la un nivel de 1% din valoarea activelor, va fi eliminată de la 1 ianuarie 2016.
0 Comentarii