Putem avea doua cazuri in prestarea de servicii intracomunitare: prestarea catre persoane juridice cu cod valid in VIES, sau prestare de servicii catre persoane fizice si neplatitori de TVA.
Serviciile pentru bunuri imobile se incadreaza la exceptia de la Art. 133, alin. 4, lit.(a) conform careia locul prestarii de servicii este considerat a fi locul unde sunt situate bunurile imobile.
1. Societatea din Romania emite factura catre o persoana juridica din UE, cu cod valid VIES.
Obligatii pentru firma din Romania:
– Sa se inregistreze in scopuri de TVA cu art. 153 sau art. 153 indice 1. Obtine cod normal de TVA (se pune RO in fata CUI-ului eliberat de ONRC) sau cod special de TVA (se elibereaza alt CUI care se foloseste numai pentru operatiunile intracomunitare).
– Factura se emite fara TVA, cu mentiunea ”neimpozabil in Romania conform art.133, alin.4”.
– Operatiunea nu se declarata in Declaratia 390.
– In Declaratia 300 se declara pe randurile 3 si 3.1.
Societatea din Romania trebuie sa prezine Certificat de rezidenta fiscala la firma pentru care presteaza serviciile. El dovedeste astfel ca este platitor de impozit pe venit in tara sa, evitandu-se impunerea si in tara terta pentru aceeasi suma. Daca nu este prezentat acest certificat, contribuabilul strain nu mai poate sa plateasca legal nerezidentului intreaga suma la care s-a obligat conform contractului, ci trebuie sa retina la sursa impozitul pe venit aferent acestei sume, conform legii din tara terta.
Mai trebuie sa fiti atenti la durata lucrarilor pentru bunul imobil, sa nu fie considerat sediu permanent in acea tara. Trebuie sa verificati Conventia de evitare a dublei impunerii, incheiata intre Romania si tara unde se situeaza bunul, pentru a vedea depasirea carei perioade este considerata sediu permanent.
[ads]
2. Firma din Romania presteaza serviciul catre persoane fizice sau neplatitori de TVA, fara cod valid in VIES.
Obligatii pentru firma din Romania:
– Se inregistreaza in scopuri de TVA in tara unde este situat bunul imobil. Se poate inregistra direct sau prin reprezentant fiscal.
– Factura o emite cu TVA-ul din tara unde este situat bunul imobil.
– Colecteaza si plateste TVA-ul in tara unde este situat bunul imobil. Declararea si plata TVA-ului o face prin reprezentantul legal sau direct in tara terta.
– In Romania operatiunea se declara numai in D300 pe randul de neimpozabile.
– In contul bancar din Romania se incaseaza contravaloarea facturii minus TVA-ul platit la statul unde este situat bunul imobil.
– In Romania pastram o copie dupa Decontul de TVA depus in tara terță, iar cheltuiala cu TVA-ul platit este nedeductibila. Nota contabila: 635=446.
Baza legala:
Art. 133, alin. 4, lit. a – Codul Fiscal
N.M la CF pct.13 si pct. 14
Art. 150, alin. 6 – Codul Fiscal
Art. 125 indice 1, alin. 2 – Codul Fiscal
[ads2]
0 Comentarii