Plafoanele privind platile in numerar pentru: firme, PFA si persoane fizice

Timp citire:

In 11 martie 2015, Camera Deputatilor a aprobat legea referitoare la plafoanele privind platile in numerar. Vezi lege aici. Aceasta a fost aprobata de Parlament in 2 aprilie 2015, sub Legea 70/2015. Legea a aparut in Monitorul Oficial si se aplica din 9 mai 2015.

Ce prevede noua lege privind plafoanele la numerar?

Aceasta lege plafoneaza platile si incasarile in numerar atat pentru societatile comerciale cat si pentru PFA, II, IF, profesii liberale, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica. Toti acestia sunt denumiti generic operatori economici.

Intre operatorii economici se pot efectua incasari si plati in urmatoarele conditii:

– incasari de la operatori economice, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana;
– incasari efectuate de magazinele de tip cash and carry de la operatorii economici, in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana;
– plati catre operatorii economici, in limita unui plafon de 5.000 lei catre o persoana, dar nu mai multe de 10.000 lei/zi;
– plati  catre magazinele de tip cash and carry in limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei;
– plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

Legea 70/2015 mai stabileste urmatoarele conditii pentru persoanele fizice care nu sunt organizate sub forma PFA, II, etc.:

– operatiunile de incasare in numerar de la persoane fizice (atentie, nu PFA) de catre operatorii economici, sunt limitate la 10.000 lei/persoana;
– operatiunile de incasari si plati intre persoane fizice (atentie, nu PFA) efectuate ca urmare a transferului de proprietate, prestarii de servicii, acordarea/primirea de imprumuturi, se pot efectua in limita unui plafon de 50.000 lei/tranzactie.

Celor care depasesc plafoanele, li se aplica o amenda in cuantum de 10% din sumele platite/incasate care depasesc plafoanele.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.