Monografie contabila transport international de marfa

Timp citire:

Vreau sa parcurgem in Saga, pasii in contabilizarea unei firme de transport marfa.

TVA si IMPOZIT

In primul rand este bine ca firma sa se inregistreze in scopuri de TVA inca de la infiintare si sa solicite inscrierea in ROI-Registrul Operatorilor Intracomunitari daca lucrezi cu parteneri intracomunitari. Daca preferi sa nu te inregistrezi in scopuri de TVA este ok si asa, dar sa fii atent cand depasesti cifra de afaceri 65.000 Euro la cursul de la aderarea Romanie la UE care este 220.000 lei.

Tot aici sa fii atent cand depasesti 65.000 Euro la cursul de la sfarsitul anului precedent. Cand depasesti acest plafon firma trece la impozit pe profit. La infiintare va fi impozitata cu impozitul pe microintreprinderi de 3% aplicat la totalitatea veniturilor din care se scad exceptiile. Vezi Art. 112 indice 7 Codul Fiscal.

Monografie propriu-zisa

1. Factura combustibil

Operatii-Ecranul Intrari-Gestiune creata anterior-Combustibili-Motorina-cantitate in litiri-valoare factura.
NC: 3022=401

Daca factura este de la partener din Romania, inregistrat in scopuri de TVA, se adauga:
NC 4426=401.
Pentru motorina achizitionata din alt stat membru nu se face taxare inversa. Factura va avea tva cu cota din acel stat membru. Se va cere rambursarea tva din acel stat prin declaratia 318.

2. Facturi piese, consumabile

Operatii-Ecranul intrari:
NC: 3024/3028=401

TVA-ul urmeaza acelasi regim ca la punctul 1.

3. Facturi iesiri

Ecranul Iesiri-Numar kilometri-pret per kilometru-valoare factura.
NC: 4111=704
Daca facturam catre partener din tara, se adauga:
NC 4111=4427

Cand facturam catre operatori intracomunitari nu se face inregistrarea 4426=4427, aceasta se face doar la achizitii intracomunitare.

La factura de iesiri se ataseaza obligatoriu:

 • CMR
 • Comanda de transport
 • Foaia de parcurs

3. Consum combustibil

Consumul de combustibil se face in functie de kilometrii parcursi inmultit cu norma de consum a masinii. Consumul il faceti in baza foilor de parcurs.
Bonul de consum il faceti din Ecranul Operatii-Bonuri de consum.
NC la inchidere luna (facuta automat de program): 6022=3022

4. Soferi au dreptul la acordarea unei diurne legale, atat pentru zilele parcurse pe intern cat si pe extern. Nivelul diurnei pentru tara si exern, il puteti lua de aici. In link gasiti mai multe informatii necesare pentru acordarea diurnei.
NC: 625=5311 sau 625=5314

Ce declaratii se depun?

1. Daca firma este inregistrata la TVA se depun urmatoarele declaratii:
– Declaratia 300;
– Declaratia 394;
– Declaratia 390;
– Odata pe an se depune si Declaratia 392A.
2. Cu siguranta o sa aveti si angajati, deci depuneti si Declaratia 112 iar odata pe an depuneti Declaratia 205.
3. Firma mai depune trimestrial Declaratia 100, in functie de vector: impozit pe profit sau impozit pe microintreprinderi.

Cateva considerente fiscale referitoare la tranportul intracomunitar de bunuri

Transportul intracomunitar de bunuri este reglementat de art. 133, alin. (5), lit. c), Codul fiscal si pct. 15 din normele date in aplicarea acestui articol.

Prin transport intracomunitar de bunuri se intelege orice transport de bunuri ale carui loc de plecare si loc de sosire sunt situate pe teritoriile a doua state membre diferite. Loc de plecare inseamna locul unde incepe efectiv transportul de bunuri, indiferent de distantele parcurse pentru a ajunge la locul unde se gasesc bunurile, iar loc de sosire inseamna locul unde se incheie efectiv transportul de bunuri.

Locul de prestare a serviciilor de transport intracomunitar sau a serviciilor conexe, din punct de vedere al TVA, se considera a fi:

 •  locul de plecare a unui transport intracomunitar de bunuri;

Prin exceptie, in cazul in care serviciul de transport este prestat unui client care, pentru prestarea respectiva, furnizeaza un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului, se considera ca transportul are loc in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA;

 •  locul in care se presteaza serviciile, in cazul unei prestari de servicii constand in activitati accesorii transportului, cum sunt incarcarea, descarcarea, manipularea si servicii similare acestora;

Prin exceptie, in cazul in care astfel de servicii implica activitati accesorii unui transport intracomunitar de bunuri si sunt prestate pentru un client care furnizeaza pentru prestatia respectiva un cod de inregistrare in scopuri de TVA, valabil atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel in care se presteaza efectiv serviciile, se considera ca prestarea are loc in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA;

 •  in statul membru de plecare a transportului, pentru serviciile de intermediere prestate in legatura cu un transport intracomunitar de bunuri de catre intermediarii care actioneaza in numele si in contul altor persoane;

Prin exceptie, in cazul in care clientul furnizeaza pentru aceste servicii un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului, se considera ca prestarea are loc in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA;

Prin exceptie de la prevederile alin. (2), pentru serviciile constand in activitati accesorii transportului, precum incarcarea, descarcarea, manipularea si servicii similare acestora, servicii constand in lucrari asupra bunurilor mobile corporale si evaluari ale bunurilor mobile corporale, servicii de transport de bunuri efectuate in Romania, cand aceste servicii sunt prestate catre o persoana impozabila nestabilita pe teritoriul Comunitatii, locul prestarii se considera a fi in Romania daca utilizarea si exploatarea efectiva a serviciilor au loc in Romania.

 •  locul in care se presteaza serviciile accesorii, pentru serviciile de intermediere prestate in legatura cu serviciile accesorii transportului intracomunitar de bunuri de catre intermediarii care actioneaza in numele si in contul altor persoane.

Incepand cu anul 2010, serviciile pentru care se aplica prevederile art. 133, alin. (2), din Codul fiscal, care sunt prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Comunitatii, se numesc prestari de servicii intracomunitare si se declara in declaratia recapitulativa conform prevederilor art. 1564din Codul fiscal , daca nu beneficiaza de o scutire de taxa.

Persoanele impozabile care presteaza astfel de servicii si care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare in scopuri de TVA prevazute la art. 153 si 1531 din Codul fiscal.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

1 Comentariu

 1. deaconescu ana

  pe parcursul transportului de marfa din tara in ue firma din tara plateste diverse taxe de trecere : taxe pod,taxe autostrada etc.se trec in decl 390?

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.