Monografie contabila subventie de somaj

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 16 May, 2015

Speta: O societate angajeaza in baza unui contract de munca pe perioada nedeterminata o persoana, somer cu varsta de peste 45 de ani. Care sunt facilitatile de care beneficiaza societatea comerciala din punctul de vedere al contributiilor la asigurarile sociale si care este monografia contabila aplicabila?

Facilitatea pentru aceasta situatie este prevazuta la art. 85 din Legea nr. 76/2002 privind asigurarile de somaj, ce stabileste urmatoarele:

“(1) Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparantale primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.”

Astfel, societatea beneficeaza de scutire la plata contributiei angajatorului la asigurarile pentru somaj, pentru o perioada de 12 luni, pentru angajarea acestui somer cu varsta de peste 45 ani, cu conditia ca aceasta persoana sa ramana salariat cel putin 18 luni.

Nota: se necesita verificarea pentru ca aceasta persoana sa fie inscrisa in evidenta Agentiei de somaj din localitatea de care apartine.

Foarte important: daca societatea inceteaza raportul de munca cu aceasta persoana anterior termenului de 18 luni, atunci este obligata sa restituie agentiei de somaj toate sumele incasate pentru aceasta persoana.

Retinem si aspectul ca pentru acordarea acestor facilitati, se necesita incheierea unei conventii intre societate si AJOFM.

Din punct de vedere contabil

Pentru inregistrarea subventiei primite, avem in vedere prevederile de la art. 392 – 404 din OMFP 1802/2014 privind contabilitate, conform careia subventia se inregistreaza pe sema unui venit.

Analizam astfel functionarea contului 741 “Venituri din subventii de exploatare”, conform instructiunilor adoptate de acest ordin, dupa cum urmeaza:

“Contul 741 “Venituri din subventii de exploatare”. Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta subventiilor cuvenite entitatii in schimbul respectarii anumitor conditii referitoare la activitatea de exploatare a acestuia. In creditul contului 741 “Venituri din subventii de exploatare” se inregistreaza: 
– subventiile de exploatare primite sau ce urmeaza a fi primite (512,445);
– subventii pentru venituri, recunoscute anterior ca venituri amanate (472).”

Monografie contabila

  • inregistrarea contributiei societatii la fondul de somaj

6452 = 4371

  • inregistrarea subventiei de primit

4458 = 7414

  • compensarea datoriilor cu suma de primit

4371 = 4458

Din punct de vedere fiscal

Venitul din subventii este un venit impozabil la calculul impozitului pe profit, deoarece nu se regaseste printre veniturile expres scutite de impozit, prevazute de art.20 din Codul Fiscal.

Distribuie

2 Comentarii

  1. Maria

    Am o nelamurire..ati spus mai sus ca , daca angajatorul imi incheie contractul de munca impreuna cu aceasta subventie in mai putin de 18 luni este obligat sa dea bani inapoi plus dobanda.Dar daca eu imi dau demisia , ma pune pe mine ca si angajat sa dau bani inapoi plus dobanda??

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *