O particularitate aparte o prezinta societatile sau PFA-urile cu profil informatic. Principalele coduri CAEN folosite pentru aceasta activitate sunt: 5821, 5829, 6201, 6202 si 6209. IT-iștii pot oferi servicii de consultanta SEO, realizare site-uri, creare programe de calculator.
Legislatie
Crearea de programe, poate fi asimilata atat unei prestari de servicii cat si unei livrari de bunuri. Tot aici se pune intrebarea daca vanzarea licentei pentru un program intra la drepturi de autor. Sa vedem litera legii:
- Art. 128, alin. 10 si NM pct. 13 – livrare de bunuri:
”Furnizarea de programe informatice software standard pe dischetă sau pe un alt purtător de date, însoţită de licenţă obişnuită care interzice copierea şi distribuirea acestora şi care permite doar instalarea lor, constituie livrare de bunuri conform art. 128 din Codul fiscal. Programele informatice software standard reprezintă orice software produs ca un bun de folosinţă generală care conţine date preînregistrate, este comercializat ca atare şi, după instalare şi eventual o perioadă scurtă de training, poate fi utilizat în mod independent de către clienţi în formatul standard pentru aceleaşi aplicaţii şi funcţii.” - Art. 129, alin. , lit. b si NM pct. 11 – prestare de serviciu:
”În sensul art. 129 din Codul fiscal, sunt considerate prestări de servicii următoarele:
a) furnizarea de programe informatice software standard prin internet sau prin orice altă reţea electronică şi care este în principal automatizată, necesitând intervenţie umană minimă, fiind un serviciu furnizat pe cale electronică, conform art. 125^1 alin. (1) pct. 26 din Codul fiscal;
b) furnizarea de licenţe în cadrul unui contract de licenţă privind programele informatice software, care permite clientului instalarea programului software pe diverse staţii de lucru, împreună cu furnizarea de programe software standard pe dischetă sau pe un alt purtător de date, conform art. 129 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal;
c) furnizarea de programe informatice software personalizate, chiar şi în cazul în care programul software este furnizat pe dischetă sau pe un alt purtător de date.Programul software personalizat reprezintă orice program software creat sau adaptat nevoilor specificeale clienţilor, conform cerinţelor exprimate de aceştia.”
Vezi si Art. 125 indice 1, alin. 1, pct. 26:
26. servicii furnizate pe cale electronică sunt: furnizarea şi conceperea de site-uri informatice, mentenanţa la distanţă a programelor şi echipamentelor, furnizarea de programe informatice – software – şi actualizarea acestora.”
- Art. 7, pct. 28, lit.b – redeventa drepturi de autor:
“28. redevenţă – orice sumă ce trebuie plătită în bani sau în natură pentru folosirea ori dreptul de folosinţă al oricăruia dintre următoarele:
b) orice brevet, invenţie, inovaţie, licenţă, marcă de comerţ sau de fabrică, franciză, proiect, desen, model, plan, schiţă, formulă secretă sau procedeu de fabricaţie ori software.
Nu se consideră redevenţă, în sensul prezentei legi, remuneraţia în bani sau în natură plătită pentru achiziţiile de software destinate exclusiv operării respectivului software, fără alte modificări decât cele determinate de instalarea, implementarea, stocarea sau utilizarea acestuia. De asemenea, nu va fi considerată redevenţă, în sensul prezentei legi, remuneraţia în bani sau în natură plătită pentru achiziţia în întregime a drepturilor de autor asupra unui program pentru calculator;”
Citind litera legii intelegem ca:
– In contractele de vanzare a licentelor programelor pentru calculator, trebuie sa fim atenti la ce este stipulat. Daca in contract se specifica ca programul este realizat la cererea clientului, realizat la comanda, adica personalizat si nu de uz general – standard, atunci vanzarea de licenta este asimilata unei prestari de servicii, daca programul realizat este de uz general (gen licentele de Windows), atunci vanzarea de licenta este asimilata unei livrari de bunuri. Aici este diferenta dintre serviciu si bun – program personalizat sau standard?
– Intradevar la pct 28, lit b din Art. 7 CF ne spune ca redeventa se retine si pentru licenta. Dar nu se refera la licenta corespunzatoare programelor IT pentru ca imediat mai jos, ne spune ca ”nu va fi considerata redeventa achizitia drepturilor de autor asupra unui program pentru calculator”. Deci licentele pentru programele IT nu intra in sfera drepturilor de autor si nu se impoziteaza cu 10% prin retinere la sursa.
[ads]
Cum este mai avantajos sa te organizezi – SRL sau PFA?
Depinde de nivelul afacerii, ca sa spun asa. Daca esti un programator care lucrezi pe cont propriu, dupa orele de program sau in timul liber, atunci este mai avantajos sa fii PFA. In schimb, daca afacerea ta este mai dezvoltata, lucrezi cu echipe, ai mai multe proiecte si angajati este cel mai avantajos sa te organizezi ca SRL.
Facilitatii SRL vs. PFA
1. SRL
Facilitatile pe partea de SRL sunt mai mult pentru angajatii din firma. Ne referim la scutirea de impozit pe salarii datorata de anagajati programatori, conform Art. 55, alin. 4, lit. e. Scutirea de impozit pe salarii pentru activitati de crearea programe calculator este reglementata de OMFP 1479/2013.
Scutirea se acorda numai la salariatii ce isi desfasoara activitatea in Romania si in anumite conditii. Angajatorul trebuie sa fi realizat in anul precedent din comercializarea softului cel putin 10.000 USD pentru fiecare angajat ce va beneficia de scutire. Scutirea se poate acorda doar salariatilor care au participat efectiv la realizarea venitului. Deci, atentie, acordarea inlesnirii nu se acorda tuturor programatorilor inca de la angajare.
O alta informatie de tinut minte, este ca societatea angajatoare trebuie sa pastreze la sediu, un dosar cu documentele justificative pentru aplicarea scutirii. Printre documentele care trebuie pastrate la dosar se regaseste si obligatia intocmirii unui stat de salarii separat pentru angajatii care beneficieaza de scutire. Restul documentelor le gasiti in OMFP 1479/2013. Posturile pentru care se acorda scutirea le gasesti in acelasi act normativ.
2. PFA
PFA -urile pot opta pentru determinarea venitului net in sistem real sau la norme de venit. Vezi diferenta dintre sistemele de impozitare plus mai multe detalii aici.
Norma de venit, pentru Bihor, in domeniul informaticii este de 34.500 lei/an, adica undeva pe la 7.700 euro/an. Daca preconizezi ca in anul urmator vei realiza un venit mai mare de 34.500 lei atunci este bine sa aplici pentru norma de venit. Daca anticipi un venit pe an mai mic de 34.500 lei/an, este bine sa alegi sistem real.
Foarte important este sa stii deasemenea ca daca esti angajat in alta parte, cu contract de munca cu timp integral (8 ore/zi), atunci norma de venit se diminueaza cu 60%. Deci norma de venit ar venit undeva pe la 4.000 de euro pe an. La aceasta suma se aplica impozitul pe venit, sanatatea si pensia.
Daca optezi pentru norma de venit, nu trebuie sa depui declaratia anuala 200 pentru stabilirea venitului net. Dar, atentie, daca depasesti cifra de afaceri (vanzarile) de 220.000 lei, vei fi platitor de TVA si vei depune declaratiile de TVA, conform vectorului fiscal – lunar sau trimestrial.
Mai trebuie sa stii ca daca in anul anterior realizezi venituri peste 100.000 euro, esti obligat din anul urmator sa treci la sistem real. Adica venitul net = venitul realizat – cheltuieli aferente venitului realizat.
Pe partea de norma de venit trebuie sa completezi numai partea de incasari in Registrul de incasari si plati, sa tii evidenta livrarilor si achizitiilor in baza Jurnalelor de vanzari/ Jurnale de cumparari.
Alegerea sistemului real, presupune o contabilitate in partida simpla – mai multe declaratii si mai multe de lucru pentru contabili. 😀
Monografie contabila SRL
In primul rand trebuie sa determinam costul de productie al softului. In costul de achizitie intra: cheltuieli cu salariile, cheltuieli cu energia electrica, amortizarea PC utilizat in programare, amortizarea licentelor utlizate in realizarea softului, servicii de internet, si altele.
Note contabile:
Determinarea costului de productie:
– inregistrarea cheluielilor cu salariile
Cheltuieli cu salariile
641 = 421
Reținerile salariale
421 = %
4312
4314
4472
444
Contribuții sociale datorate de societate
6451 = 4311
6453 = 4313.01 sănătate
6452 = 4371
6453 = 4313.02 concedii și indemnizații
6453 = 447.01 fond accidente de muncă
6453 = 447.02 fond garantare creanțe salariale
6451 = 4311
– inregistrarea cheltuielilor cu energia electrica
605 = 401
– inregistrarea amortizarii laptopului ulilizat in realizarea softului
6811 = 2813
– inregistrarea amortizarii licentelor utilizate in realizarea programului
6811 = 2808
– inregistrare cheltuieli cu deplasare la client
624 = 401
– inregistrarea facturii de internet
628 = 401
Se cumuleaza cheltuielile inregistrare si se consemneaza in Nota contabila 332 = 712.
Atentie! Contul 712 nu este impozabil din punct de vedere a impozitului micro.
Facturarea programului/softului
4111 = 704
Scoaterea din gestiune a programului
712 = 332
[ads2]
0 Comentarii