Mod de calcul impozit specific pentru restaurant, bar și cazare

Reactualizat pe 1 December, 2020 | Publicat pe 12 October, 2016

Legea 170/2016 privind impozitul specific pentru anumite activități a fost promulgată de președinte și urmează să fie aplicată începând cu 1 ianuarie 2017. Mai multe detalii despre lege, vezi în articolul precedent.

Impozitul specific este defapt un impozit forfetar dar cu o denumire nouă. Impozitul specific se aplică pentru următoarele coduri CAEN:

  • 5510 – „Hoteluri și alte facilități de cazare similare”
  • 5520 – „Facilități de cazare pentru vacante și perioade de scurtă durată”
  • 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere”
  • 5590  – „Alte servicii de cazare”
  • 5610 – „Restaurante”
  • 5621 – „Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”
  • 5629 – „Alte servicii de alimentație n.c.a.”
  • 5630 – „Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

    Update 17.10.2016 Plătitorii de impozit pe venit (microîntreprindere) NU vor datora impozit specific începând cu 1 ianuarie 2017!


Exemplu mod de calcul impozit specific pentru restaurante (aici intră codurile CAEN 5610, 5621 și 5629)

Formula: Impozit specific anual / unitate = k(x+y*q)z

k – 1400, valoarea impozitului standard (lei)
x – variabilă în funcție de rangul localității
y – variabilă în funcție de suprafața utilă comercială/de servire/de desfășurare a activității
z – coeficient de sezonalitate
q = 0,9 și reprezintă coeficient de ajustare pentru spațiu tehnic unitate – locație de desfășurare a activităților

Exemple de calcul:

Caz A. Restaurant în Oradea, amplasat în centru, zona A, suprafață 130 mp.
Impozit specific anual / unitate = 1400(13+29*0,9)*0,35 = 19.152 lei/an => 4,256 euro/an

Caz B. Restaurant Sîntrandrei (un sat de lângă Oradea), aceeași suprafață de 130 mp.
Impozit specific anual / unitate = 1400(3+29*0,9)*0,10 = 4.074 lei/an => 905 euro/an

Trebuie să știi! Impozitul specific anual/unitate este în sumă de 1500 lei pentru:

a) vânzători ambulanți la tonete de înghețată;
b) cărucioare mobile care vând mâncare;
c) prepararea hranei la standuri din piețe.

impozit_specific_bar


Exemplu mod de calcul impozit specific pentru bar (aici intră codul CAEN 5630)

Formula: Impozit specific anual / unitate = k(x+y*q)z

k – 900, valoarea impozitului standard (lei)
x – variabilă în funcție de rangul localității
y – variabilă în funcție de suprafața utilă comercială/de servire/de desfășurare a activității
z – coeficient de sezonalitate
q = 0,9 și reprezintă coeficient de ajustare pentru spațiu tehnic unitate – locație de desfășurare a activităților

Exemple de calcul:

Caz A. Bar în Oradea, amplasat în centru, zona A, suprafață 130 mp.
Impozit specific anual / unitate = 900(12,5+14*0,9)*0,40 = 9.036 lei/an => 2.008 euro/an

Caz B. Bar Sîntrandrei (un sat de lângă Oradea), aceeași suprafață de 130 mp.
Impozit specific anual / unitate = 900(0,4+14*0,9)*0,15 = 1.755 lei/an => 390 euro/an

Contabilitate Oradea


Exemplu mod de calcul impozit specific pentru cazare (aici intră codurile CAEN 5510, 5520, 5530, 5590)

Formula: Impozit specific anual/unitate = k* nr. locuri de cazare

Exemple de calcul:

Caz A. Hotel 3 stele în Oradea, capacitate de cazare 30 de camere.
Impozit specific anual / unitate = 224 lei * 30 camere = 6.720 lei/an => 1.500 euro/an

Caz B. Hotel 3 stele în Sîntrandrei (un sat de lângă Oradea), aceași capacitate de cazare 30 de camere.
Impozit specific anual / unitate = 67 lei * 30 camere = 2.010 lei/an => 447 euro/an

Contabilitate Oradea

Observație! Restaurantele, barurile și hotelurile, pensiunile amplasate pe lângă orașe plătesc mai puțin impozit specific pe an.

Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *