Legea 170/2016 privind impozitul specific pentru anumite activități a fost promulgată de președinte și urmează să fie aplicată începând cu 1 ianuarie 2017. Mai multe detalii despre lege, vezi în articolul precedent.

Impozitul specific este defapt un impozit forfetar dar cu o denumire nouă. Impozitul specific se aplică pentru următoarele coduri CAEN:

  • 5510 – „Hoteluri și alte facilități de cazare similare”
  • 5520 – „Facilități de cazare pentru vacante și perioade de scurtă durată”
  • 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere”
  • 5590  – „Alte servicii de cazare”
  • 5610 – „Restaurante”
  • 5621 – „Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”
  • 5629 – „Alte servicii de alimentație n.c.a.”
  • 5630 – „Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

    Update 17.10.2016 Plătitorii de impozit pe venit (microîntreprindere) NU vor datora impozit specific începând cu 1 ianuarie 2017!


Exemplu mod de calcul impozit specific pentru restaurante (aici intră codurile CAEN 5610, 5621 și 5629)

Formula: Impozit specific anual / unitate = k(x+y*q)z

k - 1400, valoarea impozitului standard (lei)
x - variabilă în funcţie de rangul localităţii
y - variabilă în funcţie de suprafaţa utilă comercială/de servire/de desfăşurare a activităţii
z - coeficient de sezonalitate
q = 0,9 şi reprezintă coeficient de ajustare pentru spaţiu tehnic unitate - locaţie de desfăşurare a activităţilor

Exemple de calcul:

Caz A. Restaurant în Oradea, amplasat în centru, zona A, suprafață 130 mp.
Impozit specific anual / unitate = 1400(13+29*0,9)*0,35 = 19.152 lei/an => 4,256 euro/an

Caz B. Restaurant Sîntrandrei (un sat de lângă Oradea), aceeași suprafață de 130 mp.
Impozit specific anual / unitate = 1400(3+29*0,9)*0,10 = 4.074 lei/an => 905 euro/an

Trebuie să știi! Impozitul specific anual/unitate este în sumă de 1500 lei pentru:

a) vânzători ambulanţi la tonete de îngheţată;
b) cărucioare mobile care vând mâncare;
c) prepararea hranei la standuri din pieţe.

impozit_specific_bar


Exemplu mod de calcul impozit specific pentru bar (aici intră codul CAEN 5630)

Formula: Impozit specific anual / unitate = k(x+y*q)z

k - 900, valoarea impozitului standard (lei)
x - variabilă în funcţie de rangul localităţii
y - variabilă în funcţie de suprafaţa utilă comercială/de servire/de desfăşurare a activităţii
z - coeficient de sezonalitate
q = 0,9 şi reprezintă coeficient de ajustare pentru spaţiu tehnic unitate - locaţie de desfăşurare a activităţilor

Exemple de calcul:

Caz A. Bar în Oradea, amplasat în centru, zona A, suprafață 130 mp.
Impozit specific anual / unitate = 900(12,5+14*0,9)*0,40 = 9.036 lei/an => 2.008 euro/an

Caz B. Bar Sîntrandrei (un sat de lângă Oradea), aceeași suprafață de 130 mp.
Impozit specific anual / unitate = 900(0,4+14*0,9)*0,15 = 1.755 lei/an => 390 euro/an

Contabilitate Oradea


Exemplu mod de calcul impozit specific pentru cazare (aici intră codurile CAEN 5510, 5520, 5530, 5590)

Formula: Impozit specific anual/unitate = k* nr. locuri de cazare

Exemple de calcul:

Caz A. Hotel 3 stele în Oradea, capacitate de cazare 30 de camere.
Impozit specific anual / unitate = 224 lei * 30 camere = 6.720 lei/an => 1.500 euro/an

Caz B. Hotel 3 stele în Sîntrandrei (un sat de lângă Oradea), aceași capacitate de cazare 30 de camere.
Impozit specific anual / unitate = 67 lei * 30 camere = 2.010 lei/an => 447 euro/an

Contabilitate Oradea

Observație! Restaurantele, barurile și hotelurile, pensiunile amplasate pe lângă orașe plătesc mai puțin impozit specific pe an.

Introdu Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *