Microgrant: tratament fiscal PFA sau II

Reactualizat pe 7 May, 2023 | Publicat pe 7 May, 2023

Conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, veniturile primite de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice sau colectate public, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum si cele de aceeasi natura primite de la organizatii neguvernamentale, potrivit statutelor proprii, sau de la alte persoane, nu sunt impozabile. De asemenea, subventiile primite pentru achizitionarea de bunuri, daca subventiile sunt acordate in conformitate cu legislatia in vigoare, nu sunt impozabile.

Microgranturile sunt asimilate subventiilor si sunt considerate finantari nerambursabile, deci incasarea lor este un venit neimpozabil la calculul impozitului pe venit.

Art. 62: Venituri neimpozabile

În înțelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
u)subvențiile primite pentru achiziționarea de bunuri, dacă subvențiile sunt acordate în conformitate cu legislația în vigoare;
Cu toate acestea, achizitiile efectuate din subventia primita sunt considerate cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe venit. Inclusiv cheltuiala cu amortizarea mijloacelor fixe achizitionate din banii incasati pentru microgrant.
Art. 68: Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activități independente, determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate

(7)Nu sunt cheltuieli deductibile:

b)cheltuielile corespunzătoare veniturilor neimpozabile ale căror surse se află pe teritoriul României sau în străinătate;
La momentul in care un microgrant este primit, acesta trebuie inregistrat in Registrul Jurnal de Incasari si Plati, la data la care a fost incasat, conform extrasului bancar. La fel, orice plata efectuata din acest microgrant trebuie sa fie inregistrata in acelasi registru, la data la care apare in extrasul bancar. Vezi Ordinul 170/2015:
REGISTRUL-JURNAL DE ÎNCASĂRI ȘI PLĂȚI (cod 14-1-1/b)
Registrul-jurnal de încasări și plăți este documentul contabil care servește la înregistrarea încasărilor și plăților aferente activității persoanelor care conduc evidența contabilă pe baza regulilor contabilității în partidă simplă.
Registrul-jurnal de încasări și plăți se întocmește într-un exemplar, înregistrarea operațiunilor pe baza documentelor justificative făcându-se distinct, pe fiecare operațiune de încasare/plată.
În Registrul-jurnal de încasări și plăți se înregistrează atât operațiunile în numerar, cât și cele efectuate prin contul curent de la bancă, la valoarea prevăzută în documentele justificative, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.


Încasările din Registrul-jurnal de încasări și plăți cuprind:
– sumele încasate din desfășurarea activității;
– aporturile în numerar și prin conturi bancare aduse la începerea activității ori în cursul desfășurării acesteia;
– sumele primite sub formă de credite bancare sau de alte împrumuturi;
– sumele primite ca despăgubiri;
– sumele primite sub formă de sponsorizări, mecenat sau donații;
– sumele primite reprezentând forme de sprijin cu destinație specială din fonduri nerambursabile (subvenții);
– alte sume încasate (de exemplu: restituiri de impozite, taxe, penalități).


Plățile din Registrul-jurnal de încasări și plăți cuprind:
– plățile efectuate în cadrul activității desfășurate în scopul realizării de venituri;
– sumele reprezentând restituirea aporturilor în numerar și prin conturi bancare;
– sumele reprezentând rambursarea de credite bancare sau de alte împrumuturi;
– alte plăți efectuate (de exemplu: penalități, amenzi plătite ș.a.).
Sumele înregistrate în Registrul-jurnal de încasări și plăți se totalizează lunar.
În cadrul Declaratiei Unice, sunt raportate doar veniturile impozabile care sunt supuse platii impozitului si contributiilor sociale obligatorii. Din moment ce incasarea unui microgrant este considerata a fi un venit neimpozabil si nu este luat in considerare la calcularea venitului net pentru stabilirea obligatiilor de plata a contributiilor sociale si a impozitului pe venit, suma micrograntului nu trebuie raportata in cadrul Declaratiei Unice.


Se aplică același tratament fiscal și pentru orice alt tip de subvenții primite, inclusiv cele de la FEADER.


Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *