Baza legală: OUG 181/2020 și Ordinul ANAF 3896/2020. Folosește-te de cele două linkuri pentru a studia chestiunile de finețe din legea privind eșalonarea simplificată la plată.
Ce datorii intră în eșalonarea simplificată plată?
Pentru datoriile cumulate către ANAF în perioada 16.03.2020 și 25.12.2020, poți opta pentru eșalonarea simplificată de plată. Și chiar e simplificată: nu ai cash-flow previzionat și tot felul de situații de completat cum este la eșalonarea clasică, nu vii cu garanții, se depunere cererea online și răspunsul îți vine tot online în maxim 5 zile.
Termenul maxim pentru care poți solicita eșalonarea la plată este 12 luni.
Procedură de lucru:
1. Se depune cererea online cu semnătură electronică Cererea de eșalonare – D5, o descarci de aici.
2. În maxim 5 zile, ANAF comunică un certificat de atestare fiscală cu datoriile la zi și decizia de eșalonare la plată. Decizia de eșalonare va cuprinde și dobânzile de plată.
Termenul maxim pentru depunerea D5, fiind 15 decembrie 2020, obligațiile de plată eșalonate la plată vor fi, inclusiv pentru obligațiile fiscale declarate pentru luna octombrie 2020.
Prin cererea de eșalonare, respectiv prin D5, poți să optezi pentru un grafic propriu de eșalonare, dar nu mai puțin de 5% pe lună, astfel încât până la sfârșitul perioadei de eșalonare să ai 100%. Deci poți să optezi pentru plata diferențiată a ratelor de eșalonare de la lună la lună. Pentru primele 6 luni poți să mergi pe minim 5%, iar restul lunilor până la 12, se vor completa automat în D5.
Condițiile de îndeplinit pentru a putea beneficia de eșalonarea simplificată sunt cumulative. Acestea sunt:
– cererea de eșalonare să fie depusă până în maxim 15 decembrie 2020;
– să nu fii în faliment sau dizolvare;
– să nu ai datorii înainte de 16.03.2020;
– să nu se fi stabilit răspunderea privind insolvența și/sau răspunderea solidară;
– să ai depuse toate declarațiile fiscale conform vectorului fiscal.
Eșalonarea simplificată la plată nu se acordă pentru:
– sumele mai mici de 5000 de lei în cazul persoanelor juridice și 500 de lei în cazul persoanelor fizice;
– pentru obligațiile fiscale care sunt după data eliberării certificatului de atestare fiscală:
După aprobarea cererii de eșalonare, la fiecare termen de scadență vei avea obligația plății ratei din graficul de eșalonare, rată actualizată cu o dobândă de 0.01%. Termenul de scadență a ratei de eșalonare, va fi comunicat prin decizia de eșalonare. Pe lângă rata de eșalonare, vei avea obligația de a achita și obligațiile fiscale curente.
Ai o perioadă de grație de 30 de zile, după această perioadă se pierdere eșalonarea și vei plăti dobânzi și penalități, iar în plus vei plăti și o penalitate de 5% din suma neachitată. Așadar este important să nu pierzi eșalonarea din moment ce ai opta pentru ea.
0 Comentarii