Intrebare: Ce se intampla daca asociații au ridicat mai multe dividende decât profitul la trimestrul 3?
Raspuns:
Dividendele interimare se distribuie si, ulterior se ridica de asociati, la limita maxima a profitului realizat pana la trimestru pentru care se intocmeste bilant interimar. Pentru a fi considerate dividende ridicate aferente trimestrului 3, era necesar ca hotararea AGA sa fie făcută în perioada trimestrului 4 și la nivelul profitului realizat la trimestrul 3. Nu se poate repartiza mai mult decat exista la finele trimestrului 3. Se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani distribuirea de profituri fictive.
În cazul în care asociatii au ridicat dividende interimare peste nivelul profitului anual pe 2022, sumele se restituite societatii in maxim 60 de zile de la data aprobarii bilantului anual. Aceasta situatie se poate intampla daca la trimestrul 3 cand s-a facut distribuirea de dividende interimare, societatea dispunea de profit suficient, dar in trimestrul 4 firma a inregistrat o diminuare de profit astfel incat la nivel de an, dividendele interimare ridicate sunt peste nivelul profitului anual.
In cazul in care ai ridicat dividende interimare peste nivelul stabilit in Hotararea AGA aferenta bilantului interimar, recomandarea este ca asociatul sa restituie in contul bancar al firmei suma ridicata suplimentar ca sume incasate eronat. Aceste sume ridicate suplimentar se mai pot contabiliza prin 542 “Avansuri de trezorerie”. Insa, este necesar sa tii cont ca in caz de control ANAF, organele de control pot reconsidera sumele respective ca imprumuturi acordate asociatului, ca venituri din alte surse impozitate cu 10%, sau ca dividende.
OMFP 3067/2018
ART. V Situațiile financiare interimare se depun la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, în termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de către adunarea generală a acționarilor/asociaților.
Legea 82/1991
Art. 19
(3)Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinații, după aprobarea situațiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizărilor interimare de dividende se înregistrează în contabilitate și se reflectă în situațiile financiare interimare drept creanțe față de acționari, respectiv asociați.
(31)Repartizarea trimestrială a profitului către acționari sau asociați se poate efectua opțional, în cursul exercițiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate și sume retrase din rezerve disponibile în acest scop, din care se scad orice pierderi reportate și sume depuse în rezerve în conformitate cu cerințele legale sau statutare, respectiv pe baza situațiilor financiare interimare aprobate de adunarea generală a acționarilor sau asociaților, după caz.
(32) Regularizarea sumelor repartizate în cursul exercițiului financiar potrivit alin. (31) trebuie să aibă loc după aprobarea situațiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate și plătite în plus în cursul exercițiului financiar se restituie în termen de 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare anuale. Obligația de restituire intervine pentru persoanele care au încasat dividende trimestrial, iar conducerea societății are obligația de a urmări recuperarea acestor sume și de a dispune măsurile ce se impun în acest scop.
Legea 31/1990
Art. 2721
Se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societății care:
- b) încasează sau plătește dividende, sub orice formă, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite în cursul exercițiului financiar pe baza situației financiare interimare și anual, pe baza situațiilor financiare anuale, sau contrar celor rezultate din acestea.
A fost o perioada foarte rea pentru piata de stocuri. Multe firme au avut bani injectati artificial.