În articolul de față vom analiza în paralel o prestare de servicii intracomunitare realizată de un neplătitor de TVA și o achiziție de servicii intracomunitare realizată tot de un neplătitor de TVA.
Prestare de servicii intracomunitare
O societate neplătitore de TVA care vrea sa presteze un serviciu intracomunitar trebuie să îndeplinească următorii pași, anterior prestării serviciului:
– să se înregistreze în scopuri speciale de TVA. Depune formularul 091.
– să se înregistreze în ROI (Registrul Operatorilor Intracomunitari). Depune formularul 095.
Prestarea de servicii intracomunitare este reglementată de Codul Fiscal la Art. 133, alin. (2). Conform acestuia, locul prestării serviciului este considerat locul unde este stabilit beneficiarul. Indiferent de faptul că beneficiarul serviciului este sau nu o firmă înregistrată în scopuri de TVA, prestatorul aplică același tratament fiscal.
Tratamentul fiscal la prestator:
– aplică regimul special de scutire de la Art. 152 din Codul fiscal deoarece nu a realizat o cifra de afaceri peste 220.000 lei, un echivalent de 65.000 euro la cursul de la aderare;
– prestează un serviciu neimpozabil în Romania, dar impozabil la beneficiar conform prevederilor Art. 133 alin. (2) din Codul fiscal armonizate cu prevederile art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun de TVA.
Obligații prestator:
Obligația prestatorului este de a raporta valoarea serviciului prestat prin Declaratia 390 în luna calendaristică în care realizeză astfel de operațiune. Declaratia 390 nu se depune pe zero.
Prestatorul are și obligația să comunice beneficiarului codul special de înregistrare în scopuri de TVA.
Achiziție intracomunitară de servicii
Identic prestării de servicii intracomunitare o societate neplătitore de TVA care vrea sa achiziționeze, de data aceasta, un serviciu intracomunitar, trebuie să îndeplinească următorii pași, anterior achiziției serviciului:
– să se înregistreze în scopuri speciale de TVA. Depune formularul 091.
– să se înregistreze în ROI (Registrul Operatorilor Intracomunitari). Depune formularul 095.
Tratamentul fiscal la beneficiar:
– aplică regimul special de scutire de la Art. 152 din Codul fiscal deoarece nu a realizat o cifra de afaceri peste 220.000 lei, un echivalent de 65.000 euro la cursul de la aderare;
– prestează un serviciu neimpozabil în Romania, dar impozabil la beneficiar conform prevederilor art. 133 alin. (2) din Codul fiscal armonizate cu prevederile art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun de TVA.
Înainte de primirea serviciului, beneficiarul este obligat să se înregistreze în scopuri de TVA conform prevederilor art. 153^1 doar pentru efectuarea de achiziții intracomunitare. Înregistrarea în scopuri de TVA este obligatorie, indiferent de valoarea serviciilor achiziționate de la partenerul intracomunitar.
Obligații beneficiar:
După înregistrarea în scopuri de TVA, în calitate de beneficiar al serviciilor intracomunitare, firma beneficiară are următoarele obligații fiscale:
1. Să taxeze serviciul primit. Factura se emite cu TVA.
2. Să achite la bugetul statului TVA-ul cuprins in factură.
3. Să raporteze operațiunea prin Declarația 390, dacă vorbim despre un partener UE.
4. Să raporteze serviciul achiziționat prin decontul special de TVA, formularul 301.
În concluzie:
– Declarația 390 se depune în ambele cazuri, atât pentru prestare cât și pentru achiziție de seriviciu intracomunitar;
– Declaratia 301 se depune numai în cazul achiziției de servicii intracomunitare. Dacă firma are numai prestare de servicii intracomunitare depune D390 și niciodată D301.
Bună seara. O firma neplatitoare de Tva, din România, Facturează unei societăți din UE, servicii de transport persoane, servicii prestate pe care teritoriul României. Firma din România declara prestarea în 390 sau se aplica excepția, când locul prestării nu este la beneficiar? Mulțumesc anticipat
Bună seara,
Exprimarea “prestează un serviciu neimpozabil în Romania, dar impozabil la beneficiar” de la achiziţia intracomunitară de servicii cred că este eronată, întru-cât beneficiarul serviciului este din România. Serviciul prestat este neimpozabil în ţara de provenienţă a acestuia.