Declarația 394 – care sunt situațiile în care se depune rectificativă?

Publicat pe 2 December, 2020

Trebuie să acordăm o atenție sporită depunerii rectificativelor în cazul declarației 394. Este foarte ușor să rămâi cu informația că, în general, în cazul declarației 394, nu se depune declarație rectificativă. Dar, în ghidul de completare oferit pe ANAF (îl găsești aici), găsim următoarea mențiune:

În cazul în care, după depunerea declarației, persoana impozabilă constată existența unor omisiuni/erori în datele declarate, aceasta trebuie să depună o nouă declarație corect completată cu operațiunile care necesită modificarea și/sau operațiunile care nu au fost declarate, declarație care înlocuiește declarația informativă depusă inițial. Nu vor face obiectul redepunerii declarației, facturile primite de persoana impozabilă în altă perioadă de raportare față de data emiterii acestora de către furnizori.

Un rezumat al Ghidului de completare pentru Declarația 394, (are doar 7 pagini), găsești aici.

Așadar, se depune declarație rectificativă pentru tot ce ține de omisiunile/erorile care țin de firma la care îi ținem evidența contabilă. Nu se depune rectificativă pentru facturile primite cu întârziere de la furnizori, lucru care nu stă în controlul nostru sau, de multe ori, chiar a clientului nostru.

Astfel vei depune rectificativă la declarația 394, în următoarele cazuri, care nu sunt exhaustive:

  • Facturi emise de clientul nostru și neprimite pentru înregistrarea în contabilitate, la luna emiterii facturii. Factura o vei înregistra astfel în luna primirii ei, dar cu dată document.
  • Modificări pe suma declarată pentru încasările prin bonuri fiscale. Cel mai întâlnit caz, este atunci când, clientul tău, emite facturi încasate prin casa de marcat, dar facturile uită să le predea pentru contabilizare. Astfel vei avea rectificativă atât pe suma declarată pe încasare prin AMEF cât și la facturile emise.
  • Serie de facturare greșită.
  • Un cod greșit pus pe codurile de taxare inversă.
  • Ne bifarea unui furnizor sau client ca neafiliat, când el este defapt afiliat.
  • Etc.

Cel mai simplu de reținut, este că singurul caz în care nu depui rectificativă la 394, este pentru facturile primite de la furnizori cu întârziere. Pentru restul cazurilor, se depune rectificativă la 394.

Un material video util pentru completarea declarației 394, vezi aici.

În plus, dacă ai tranzacții cu persoane afiliate și nu știi cum să faci în Saga declarația 394, vezi aici un articol cu instrucțiuni.

 

Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *