Cum se citește și verifică o balanță contabilă?

Timp citire:

Dacă tot urmează să lucrezi ca și contabil trebuie să știi cum se citește o balanță.

Balanța contabilă lunară reflectă toată munca ta. Pe baza ei trebuie să faci mai multe verificări pentru a descoperii eventualele neconcordanțe.

La ce trebuie să te uiți?

1. Firma și perioada la care face referire – în general se întocmește lunar. Această informație o găsim în antetul balanței de verificare.

2. Să fie completă – o balanță trebuie să înceapă cu conturile din clasa 1 și se termină cu conturile din clasa 7.

3. Să fie închise conturile de cheltuieli și venituri – conturile din clasa 6 și 7 trebuie să fie fără sold final.

4. Să nu avem sold la contul 581 „Viramente interne” – cont care reflectă circuitul banilor între casă și bancă.

Dacă avem sold la 581 înseamnă că nu au fost trecuți în registru de casă toți banii scoși/depuși în bancă sau poate este o operațiune efectuată în ultima zi din lună și va aparea în extrasul de luna următoare, dar trebuie verificat. Daca va aflati la luna decembrie, aceasta suma trebuie sa o mutati din 581 in 5125.

5. Soldul final pe clasa 2 trebuie verificat cu Registrul imobilizărilor.

Soldul final debitor al clasei 2 trebuie să fie egal cu valoarea totală de intrare a imobilizărilor din Registrul de imobilizări iar soldul final creditor al clasei 2 trebuie să fie egal cu totalul amortizarii înregistrată in același Registru de imobilizări. Dacă nu este egal înseamnă că avem erori între notele făcute în contabilitate și ce am trecut în Registrul de imobilizări. Aceste neconcordanțe trebuie să le reglăm.

Dacă avem creanțe imobilizate registrul de imobilizări nu va fi egal cu clasa 2 pentru că acestea nu se trec în registru.

6. Soldul la stocul de marfă sau materii prime trebuie să corespundă cu situația stocurilor sau balanța stocurilor.

7. Dacă avem marfă și suntem la TVA, soldul contului 371 * 24/124 trebuie să corespundă cu soldul final al 4428.Marfă 24%, iar dacă avem marfă care a intrat în gestiune cu TVA de 9%, pâine, spre exemplu, sau făină, atunci soldul contului 371 analitic distinct *9/109 trebuie să corespundă cu soldul final al 4428.Marfa 9%.

Dacă nu corespund atunci trebuie să verificăm ca nu din greșeală să fie selectată gestiunea greșită la intrarea mărfii în gestiune sau la vânzarea mărfii.

8. Verifică ca soldurile finale la furnizori și clienți să îți fie egale cu listele furnizorilor/clienților neachitați/neîncasați.

9. Trebuie să verificăm soldul contului 421, să rămână numai salariu care trebuie dat luna următoare nu și cel de luna acesta. Nu trebuie să avem doua salarii în sold, în considerentul că firma își plătește salariații.

Pentru verificare, soldul contului 421 trebuie să fie totalul contului 641 cheltuieli cu salariile, din care se scad contribuțiile salariale reținute de la salariat.

10. Trebuie făcută repartizarea lunară a contribuțiilor salariale și trebuie verificat dacă s-au plătit contribuțiile.

Repartizarea se face în felul următor:
– se creează analitice pe 4481 (4481.01 Plăți la bugetul statului și 4482.02 Plăți la bugetul asigurărilor sociale);
– lunar se pun conturile de contribuții salarii în corespondent cu 4481 analitic;
– la sfârșit de lună soldul lui 4481 trebuie să fie zero, dacă firma și-a plătit contribuțiile.

11. Dacă avem credite bancare pe termen lung sau scurt (linii de credit), trebuie să verificăm să ne corespundă soldul cu scadențarele de la credit.

12. Conturile 1681 și 5198 se pun la sfărșit de lună în corespondent cu 666, altfel le vom avea în balanță cu minus.

13. Dacă suntem la TVA trebuie să verificăm să ne fie închise conturile de TVA, respectiv 4426 și 4427. Dacă suntem la trimestru la TVA aceste conturi o să se închidă numai în balanța de trimestru, respectiv la Martie, Iunie, Septembrie și Decembrie.

14. Trebuie verificat soldul contului 121 – să fie diferența dintre total sume clasa 6 și total sume clasa 7. Soldul creditor al contului 121 este profit iar soldul debitor reprezintă pierdere. Dacă folosim conturile 609/709 atunci diferenta dintre clasa 6 și 7 nu va fi cât avem la soldul contului 121.

15. Verifică totalul balanței să nu ai balanță șchioapă – totalul dintre cele două serii de egalități trebuie să fie egale, din acest motiv le și spune serii de egalități.

16. Verifică să nu ai nici un sold final cu minus, nu este normal, uită-te de unde îl ai și reglează-l.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

2 Comentarii

  1. Ina.ungureanu.16@gmail.com

    Bună ziua! Am primit un mail de la contabil pentru a identifica o diferență a unui sold mai mare decât soldul firmei partenere atașat de o fisa contabila… Cum identific problema?
    Sint începătoare la firma și nu le știu dar învăț repede.. Mulțumesc

    Răspuns
  2. Bianca Dolores

    Buna ziua, Faci verificarea pe fisa contului la 401 cu partenerul respectiv. Verifici sa ai aceleași facturi si plăți in fisa ta după cum are si partenerul.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *