Sunt doua aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere:
În primul rand, scopul infiintarii unei persoane fizice autorizate – PFA sau intreprindere individuala – II, este acela de a desfasura o activitate economica care sa-ti aduca mai multe venituri de la mai multi clienti. Pe baza profesiei tale urmaresti sa dezvolti o afacere in care tu esti principala resursa si ti-ai propus sa creezi un produs sau un serviciu care poate fi cumparat de mai multe persoane fizice si/sau juridice.
In al doilea rand, te poti folosi de PFA/II/IF pentru inlocuirea raporturilor salariale cu actualul angajator daca:
a. nu ai un singur client (actualul angajator iti va deveni client), caz in care un control poate considera ca desfasori o activitate dependenta (cititi articolul despre activitati dependente vs activitati independente) si,
b. venitul/salariul este unul semnificativ;
Mai jos vom stabili un prag minim al venitului/salariului brut pentru care se merita sa infiintezi PFA in loc de a fi salariat.
Ca salariat, la 900 lei salariul minim brut, taxele platite la buget sunt de 480 lei din care 230 lei – angajat si 250 lei – angajator. Ca urmare salariul net este 670 lei (900 lei- 230 lei).
Ca sa incasezi aceeasi suma ca PFA, venitul tau trebuie sa fie, dupa scaderea cheltuielilor cu activitatea desfasurata, de 1.110 lei. La aceast venit platesti 440 lei taxe la buget si ramai in mana cu aceeasi 670 de lei .
Subliniez inca o data ca 1.110 lei reprezinta suma ce rezulta dupa ce ai scazut din veniturile facturate cheltuielile cu desfasurare activitatii; in functie de fiecare situatie acestea pot fi: combustibili, chirie, comunicatii, transport, birotica, servicii de contabilitate eventual, etc. Trebuie sa le calculezi inainte si sa nu risti sa ramai cu mai putini bani decat atunci cand erai salariat.
Deoarece contributia la pensie ramane constantă (252 lei in 2014, ea nu creste proportional cu cresterea venitului decat daca doresti), PFA/II-ul devine tot mai atractiv din punct de vedere al taxelor.
Calculul este general si nu am luat in considerare multe aspecte particulare cum ar fi: normele de venit, contributii la somaj, concedii si indemnizatii, diferente juridice majore intre contractul de munca si cel de prestari servicii, protectia muncii, etc.
Articol scris de Constantin Cozma – gestiunepfa.ro
0 Comentarii