Să spunem că ai ajuns să ai prima firmă la care urmează să ţii contabilitatea sau, de ce nu, urmează să lucrezi la un birou de contabilitate sau urmează să fii contabil într-o societate comercială. Poţi să te afli în multe situaţii în care trebuie să cunoşti care este primul pas, să ştii cu ce trebuie să începi.

Trebuie să ştii să analizezi o firmă pentru a o cunoaşte. Firmele sunt ca oamenii, trebuie să ştii să îi citeşti, să îi cunoşti pentru a nu avea surprize mai târziu.  Trebuie să ştii la ce poţi să te aştepţi.

Depinde cu ce firma ai de-a face. Dacă vorbim de societăţii comerciale, denumite generic SRL-uri sunt unele aspecte cheie care trebuie urmărite, iar daca vorbim de profesii liberale, denumite generic PFA-uri, trebuie să urmareşti alte aspecte.

Să vedem!

Paşi de urmat în contabilizarea unui SRL

Pentru a începe cu dreptul contabilizarea unui SRL, trebuie să urmezi următorii paşi:

 • 1. Verifici firma pe www.mfinante.ro – în partea dreaptă mergi la Agenţi economici- Informaţii fiscale şi bilanşuri – alegi ce îţi este mai uşor (CUI-ul firmei sau denumirea şi judeţul).

Aici o să îţi arate mai multe informaţii de care ai nevoie: obiectul principal de activitate, când s-a înfiinţat firma, îţi arată un sumar al vectorului fiscal, adică în traducere, îţi arată dacă firma este înregistrată în scopuri de TVA şi dacă are salariaţi, etc.

Aici îţi arată când este depusă ultima declaraţie de mentiuni, D010. Tot aici vezi care este ultimul bilanţ depus, îl poţi vizualiza pentru a-ţi putea face o imagine de ansamblu despre firmă.

 • 2. Cere copie după CUI şi Actul Constitutiv.

După ce ai aruncat o privire pe www.mfinante.ro, ceri admnistratorului o copie dupa CUI adică dupa Certificatul de Înregistrare primit de la Registrul Comerţului, o să ai nevoie de multe ori de el.

Trebuie să ceri o copie şi după Actul Constitutiv pentru a cunoaşte asociaţii din firmă şi părţile sociale deţinute de fiecare. O să ai nevoie pe parcurs de aceste informaţii. In primul rând o sa ai nevoie de ele la întocmirea bilanţului şi la întocmirea Manualului de politici contabile.

 • 3. Scoate o fişă de rol sau fişa sintetică pe contribuabil.

Este foarte important să ai o fişă de rol scoasă de la administraţia finanţelor de care aparţii, înainte de a prelua contabilitate firmei, pentru a şti cu ce porneşti.

În fişa de rol apar toate declaraţiile depuse la finanţe, apar plăţile la contribuţii şi impozite. Aici vezi dacă este la zi cu plata datoriilor către stat şi dacă are depuse toate declaraţiile. Este important să fii atent la acest aspect pentru a vedea dacă firma este la zi cu contabilitatea. Dacă, spre exemplu, vezi că ultima declaraţie este depusă în octombrie 2013 iar noi suntem în aprilie 2014, înseamnă că pe perioada trimestrului 3 din anul 2013 (dacă firma are perioada fiscală* trimestru) sau pe lunile octombrie 2013 până în martie 2014 (dacă firma are perioada fiscală luna) declaraţiile societăţii nu sunt depuse. Pentru nedepunerea declaraţiilor pot fi mai multe motive: administratorul sau patronul, cum ii spunem noi, nu este serios în sensul că nu aduce actele la timp sau nu plăteşte contabilul, sau poate are alte probleme, care noi trebuie să le cunoaştem. Acum este momentul să punem întrebări.

Cu cât fişa este mai curată cu atât o sa ai de-a face cu un patron ordonat şi cu o firmă la care o să îţi facă plăcere să îi ţii contabilitatea.

* Perioada fiscală se referă la periodicitatea cu care se depun declaraţiile de TVA, salariaţi şi impozit. O sa va spun în alt post cum se determină la o firmă perioada fiscală. O să vedeţi, o să învăţăm foarte multe lucruri în AtelierContabilitate.ro!

 • 4. Solicită dosarele anterioare cu acte.

Pentru a cunoaşte volumul de muncă, trebuie să ceri dosarele cu actele contabile pe ultimile 3 luni. Aşa poţi să îţi faci o idee despre cât o sa lucrezi pe firmă, aşa o să ştii ce preţ trebuie să ceri.

 • 5. Solicită patronului să îţi facă procura notarială pentru depunerea online a declaraţiilor.

Cu o copie după buletinul tău administratorul trebuie să mearga la un notar să facă o procură pentru depunerea declaraţiilor.

Ulterior o sa întocmeşti Declaratia 150 la care o sa ataşezi procura şi copie după buletinul tău. Se depune la ghişeu. Bineînţeles că înainte de a urma aceşti paşi trebuie să ai un certificat digital pentru depunerea online a declaraţiilor. Acesta se procură de la operatorii de certificate digitale şi costă în jur de 50 de euro prima activare, după care se plăteşte cam 30 de euro pe an pentru prelungirea certificatului. Stai liniştit, o să vorbim despre acest certificat digital, o să îţi spun în detaliu care sunt paşii de urmat pentru obţinerea lui.

Ce trebuie să urmăreşti la un PFA?

Dacă avem aşa de multe de urmărit la un SRL (şi încă nu ţi-am spus totul), la PFA lucrurile stau mult mai simplu.

În primul rând trebuie să ştii că aici nu ai balanţă şi conturi contabile, la PFA totul stă în încasări şi plăţi.

Totuşi trebuie să urmareşti urmatoarele aspecte:

 • verifici PFA-ul pe www.mfinante.ro;
 • soliciţi copie după CUI;
 • scoţi fişă de rol sau fişă sintetică, cum vrei să îi spui, se folosesc ambele denumiri;

Fişa de rol la PFA trebuie să o ceri atât pe CUI cât şi pe CNP.
–   La PFA pe CNP sunt plaţile la impozitul pe venit, sănătate şi pensie.
–   Pe CUI o să avem TVA-ul şi contribuţiile salariale, dacă PFA-ul are salariaţi.

 • mai porţi o discuţie cu titularul PFA-ului pentru a vă înţelege la preţ, şi poţi să te apuci de treabă. Cum spune englezul „piece of cake” adică „floare la ureche”.

Atât pentru data aceasta. Nu vreau să scriu posturi prea lungi, pentru că o să îţi fie greu să le urmăreşti iar informaţia contabilă trebuie digerată. Dacă am vorbi despre lucruri banale ar fi mai uşor dar a fi contabil nu este atât de simplu.

2 Comentarii

 1. Geta

  Vreau Sa ma reprofilez pe contabilitate si mi a placut articolul!

  Răspuns
 2. Chițu Alis

  Vreau sa tin contabilitatea unei firme SRL.Eu lucrez contabilitate bugetară, si nu am tinut niciodată contabilitatea unei societăți!De aceea sunt interesată de acest subiect!

  Răspuns

Introdu Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *