Ce declaraţii trebuie să depui în aprilie?

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 7 April, 2014

Luna Aprilie este o lună încarcată pentru contabili pentru că luna aceasta se depun declaraţiile pentru trimestrul I din 2014 şi mai avem în plus Decontul pentru accizele din anul precedent şi nu în ultimul rând, Bilanţurile pentru ONG-uri.

În fiecare lună trebuie să verificaţi ce declaraţii trebuie să depuneţi şi termenele de depunere. Calendarul fiscal cu declaraţiile care trebuie depuse şi termenele de depunere îl găsiţi pe ANAF. Declaraţiile se depun la termenele în funcţie de vectorul fiscal.

Să vedem ce trebuie să depunem în aprilie:

Până pe data de 7 aprilie -luni

Declaratia 092, v-am vorbit despre ea în postul acesta. Declaraţia 092 reprezintă o declaraţie de menţiuni prin care se schimbă perioada fiscală la TVA. Formularul îl depune numai persoanele impozabile care au în vector perioada fiscală trimestru şi efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri. Pe baza formularului se trece de la TVA trimestrial la TVA lunar. Dacă persoana impozabilă a efectuat AIC de bunuri în luna martie, declaraţia 092 se depune până în 7 aprilie iar începând cu operaţiile din luna aprilie va depune decontul de TVA lunar.

Pont: Pănă vă obişnuiţi cu transmiterea declaraţiilor, până vă intră în sânge, vă sfătuiesc să intraţi aici, să vă alegeţi numărul de declaraţie şi să citiţi cu atenţie notele explicative la fiecare declaraţie. Citind nota explicativă veţi învăţa, cu timpul, cine trebuie să depună declaraţia respectivă, care este termenul de depunere, cum se completează şi alte informaţii de folos.

Până pe data de 11 aprilie -vineri

Declaraţia 096 se depune de persoanele care sunt înregistrate la TVA şi nu depăşesc plafonul de TVA de 65 000 Euro la cursul de la aderarea Romanei la UE, respectiv nu depăşesc 220 000 lei şi doresc să iasă de la TVA. Dacă ieşiţi de la TVA să nu uitaţi de ajustările taxei deduse, vezi aici.
Declaraţia va fi insoţită de Certicatul de înregistrare în scopuri de TVA, în original. Certificatul  de TVA o să rămână la ei. Nu mai aveţi nevoie de certificat de TVA din moment ce ieşiţi de la TVA.

Până în data de 25 aprilie -vineri

Declaraţia 100 se depune de către plătitori de impozit pe microintreprindere, impozit pe profit, pentru accize, premii acordate. La generarea declaraţiei 100 se alege situaţia în care se află firma, dacă este plătitoare de impozit pe profit se va alege Impozit pe profit, şi tot aşa pentru celelalte cazuri.

Declaraţia 112 se depune de către entităţile care au salariaţi, fie societăţi comerciale sau PFA-uri. Se depune şi de către cei care sunt la trimestru pentru primele 3 luni din trimestru, se depune câte o declaraţie pentru fiecare lună. În schimb firmele care sunt la lună depun declaraţia 112 numai pentru luna martie 2014.

Declaraţia 300 “Decontul de TVA” se depune de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA. Persoanele înregistrate la trimestru depun un decont cumulat pe Ianuarie-Februarie-Martie 2014, iar persoanele înregistrate la lună depun decontul numai pentru luna Martie 2014.

Declaraţia 394 este o declaraţie informativă în care se declară toate achiziţiile şi livrările de la şi către persoanele cu cod valid de TVA. Informaţiile cuprinse sunt pe aceaşi perioadă ca la decontul de TVA, în sensul că cei la trimestru vor depune o declaraţie care va cumula datele din Ianuarie-Februarie-Martie iar cei la luna vor avea date numai din Martie.

Declaraţia 390 se depune de către persoanele impozabile care efectuează livrări intracomunitare sau achiziţii intracomunitare. Declaratia 390 se depune totdeauna lunar, indiferent de perioada fiscală la TVA.
Informaţiile din declaraţia 390 trebuie corelate cu datele din decontul de TVA de la randul 1 la randul 3.1.

Declaratia 390 se depune şi de către neplătitorii de TVA care nu au cifra pentru a intra la TVA (220.000 lei) si presteaza servicii intracomunitare, primesc servicii intracomunitare sau fac achiziţii intracomunitare de peste 10.000 Euro, respectiv 34.000 lei.
Aceştia obţin un cod special de TVA care se foloseşte numai pentru depunerea declaraţiei 390.

Pont: Ordinea depunerii declaratţiilor de TVA trebuie să fie următoarea: prima dată depui D394 după care D390 şi numai la sfârşit D300, pentru că în acest fel vezi dacă celelalte 2 declaraţii îţi sunt valide.

În caz că îţi vin cu erori de validare, pentru D394 şi D390 poţi depune rectificative, pe când decontul de TVA nu se poate rectifica. Luna următoare poţi să pui diferenţele pe regularizări, dar dacă eşti la trimestru ai ce aştepta.

Întradevăr pentru decontul de TVA se poate depune Cerere de corecţie la finanţe dar numai pentru sumele de la rândul 38 în jos sau dacă este vorba despre decalare de rânduri. De exemplu, suma pentru livrări intracomunitare ai pus-o la rândul 14 în decont în loc de randul 3 şi 3.1. Oricum la cererea de corecţie trebuie ataşate mai multe situaţii şi ai un pic de umblat pe la finanţe, aşa că mai bine respectă ordinea care ţi-am sugerat-o.

Declaraţia 120 reprezintă decontul pentru accizele din anul precedent şi se depune numai de persoanele impozabile care au import sau achiziţie intracomunitară de produse accizabile.

Să nu uiţi de ea pentru că este o declaraţie care se depune odata în an şi este uşor să treci peste.

 Până pe 30 aprilie Situaţiile financiare pentru ONG -miercuri

ONG-urile trebuie să depună Bilanţul prescurtat până la 30 aprilie 2014.

Cam atât. În mare parte ordinea şi declaraţiile care se depun sunt acestea în fiecare lună, cum ţi-am zis: verifică în fiecare lună Calendarul fiscal oferit de ANAF şi vezi modificările la fiecare lună.

Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *